Чи є у кавунах нітрати, перевіряли на Херсонщині
Перші кавуни й дині вже продають на Херсонщині. Нарешті можна спробувати наші баштанні, бо до цього продавалися тільки імпортні, ніякі на смак. Ціни на польову ягоду поки що кусаються. Але відлякує й незвіданість щодо якості польового смаколика. Наскільки безпечні кавуни та дині продають у регіоні, перевірили фахівці Держпродспоживслужби.
Це ще не той польовий кавун, а рання ягода, яка висаджувалася під плівку. Масові баштанні підуть в середині серпня, нагадує Олександр Ісмаїлов. Херсонець родом з Азербайджану, де теж знаються на кавунах і динях, торгує ними вже не один десяток років. Наскільки стиглий смугастий, чоловік відрізнить навіть не за звуком, а на око. А от чи є в ягоді нітрати, і такий спец визначити не зможе. Це вже компетенція лабораторії. Сертифікат якості на товар у чоловіка завжди під рукою. На Центральному ринку, де він працює, досліджується кожна партія овочів, фруктів, ягід. Тому покупцям Олександр радо продемонструє висновок фахівців — кавуни безпечні. Чоловік зізнається, перестраховується ще під час закупівлі на оптовому ринку, товар бере в одних і тих же людей.
— Я звертаю увагу на вигляд товару і, звісно ж, вимагаю довідку, де є висновок лабораторії. Маю бути впевнений, що везу людям якісні кавуни, власне, як і все, що продаю. Дуже давно тут працюю і маю тримати марку, довіра покупців понад усе, — додає Олександр Ісмаїлов.
Фахівці ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області перевірили документи продавця. Запитань до нього жодних, дійсно, у довідці значиться, що всі показники продукції в нормі. Але так, на жаль, буває не завжди. Їдемо в Херсонську державну лабораторію ім. професора Л. С. Ценковського. Сюди веземо кавун і диню, придбані на придорожньому ринку на об’їзній. Тут покупцям документи на товар не показують, а просто дають гарантії на словах, що продають якісне і безпечне.
Але й очам своїм не завжди можна вірити, тому, чи варто їсти ось ці польові смаколики, цікавимося в фахівців. Вміст нітратів у Держпродспоживслужбі перевіряють хімічним методом. Кавун чи диня розрізається на 4 частини, проби відбирають з кожної. Потім шматочки ягоди перетираються і проходять перевірку спеціальною речовиною.
Результат показує нітратомір. Вся процедура, без підготовки реактивів, займе до 10 хвилин. Кавун, куплений на трасі, приємно порадував — вміст нітратів у ньому не завищений. Чого не скажеш про диню…
— Дивіться, нітратомір показує 283,9 міліграма на кілограм. Норма вмісту нітратів у дині — не більше 90 мг. Скажу прямо: вживати цю диню небезпечно, — приголомшила провідний інженер лабораторії ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області Лілія Валігурська.
До речі, це тенденція, що в ранніх баштанних вміст нітратів зашкалює саме в динях, кажуть фахівці. Та ж сама ситуація часто спостерігається з молодим буряком, кабачком і навіть цибулею. А от вже в пізніх овочах нітратів може й не бути. З чим це пов’язано, залишається тільки здогадуватися, певно, аграрії переборщують з добривами, вирощуючи першу городину…
Звісно, до ринку, де купили нітратну диню по 12 гривень за кілограм, ми повернулися, маємо попередити продавця. Реакція реалізаторки, в принципі, передбачувана: ніяку диню в неї ніхто не купував, а документи на товар є, просто вони вдома…
Купуємо у жінки ще одну диню — а раптом випадково натрапили на погану, коли решта товару якісна? Знову веземо в лабораторію. Але дива не стається: і в цій дині вміст нітратів перевищений. Фахівці кажуть: купувати кавуни й дині на трасі, як і посеред вулиці, це рулетка. Вимагайте від продавця сертифікат якості на товар, він зобов’язаний не лише мати його при собі, а й надати покупцеві. Якщо документи не показують, це вже сигнал…
Для здоров’я людини небезпечні не стільки самі нітрати, як продукт їх розпаду — нітрити, які здатні викликати низку захворювань, аж до раку. Особливо чутливі до таких сполук люди похилого віку, в яких низький імунітет і є хронічні захворювання, та діти. Організм, що розвивається, не здатен виробляти ферменти в тій кількості, яка нівелює вплив нітритів.
Марина САВЧЕНКО
фото автора.
Новини від Нового дня в Telegram. Підписуйтесь на наш канал