Доки грім не гримне, або як на Херсонщині нарешті прокинулася Держпродспоживслужба
Скандал з отруєнням дітей у Лазурному, про який «НД» повідомляв у минулому номері, набирає обертів, щоправда, із суттєвим зміщенням акцентів. І хоч із самими юними відпочивальниками, слава Богу, наразі все добре, а ще — є прямі докази того, що діти куштували сумнівні гастровироби з лазурненського ринку, цапом-відбувайлом зробили спортивно-оздоровчий табір «Буревісник». До таких роздумів підштовхує досить дивна, на нашу думку, прес-конференція, яка днями відбулася у прес-клубі «Новий день».
Стаття під назвою «Отруйники розперезалися на курортах Херсонщини» спочатку з’явилася в електронній версії на сайті «Новий день». У ній автор Сергій Яновський досить жорстко «проїхався» по регіональному представництву Держпродспоживслужби, яка вкотре не надала розголосу гучному отруєнню у курортній зоні. Слід зазначити, що саме ця чиновницька структура несе відповідальність за безпеку відпочивальників у закладах оздоровчих та громадського харчування. Нагадаймо, останній випадок стосується отруєння відпочивальників спортивно-оздоровчого табору «Беревісник». Усі 14 дітей, з однієї групи, яка прибула з Шостки Сумської області, раптово відчули себе зле. Із симптомами розладу системи шлунково-кишкового тракту, а також інтоксикації організму, діти опинилися на лікарняному ліжку. Ясна річ, перше, що спадає на думку, отруїлися юні відпочивальники в оздоровчому закладі, де жили. От тільки як пояснити той факт, що у їдальні «Буревісника» харчуються 142 відпочивальники, а занедужали тільки 14 і всі вживали страви з одного і того ж меню, з однієї каструлі, як-то кажуть? Одразу ж після скарг дітей на погане самопочуття адміністрація спортивно-оздоровчого табору провела власне розслідування. Випливло дещо цікаве: представники шостківської групи відвідували ринок у Лазурному, де купували молочний коктейль. Слід додати, що «Буревісник» не належить до суто дитячих таборів, тут відпочивають і дорослі, і неповнолітні. Сам заклад не закритого типу, і діти спокійно можуть виходити за його територію, щоправда, з відома дорослих, з якими вони відпочивають. Група юних спортсменів із Шостки у складі 22 осіб прибула до «Буревісника» у супроводі тренерів і вихователів, тож чи не вони мали пильнувати, куди виходять вихованці і що їдять за межами табору?.. Цікаво, що всі діти, яким стало зле, жили в одному будиночку, решта групи мешкала в іншому.
У лікарні юні пацієнти провели декілька днів, і тільки-но симптоми отруєння минули, група із Шостки у супроводі прикріпленого медпрацівника замовним автобусом благополучно відбула додому. До речі, доки 14 дітей лікувалися, решта групи до кінця зміни продовжувала харчуватися в їдальні «Буревісника». Певно, наставники добре знали — джерело отруєння криється не там.
А що ж ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області, святий обов’язок якої робити все, щоб відпочинок дітей на морському узбережжі був безпечним? Величезна чиновницька структура прокинулася тільки після тієї самої статті Яновського. Просто як у тій народній мудрості — доки грім не гримн,е Іван не перехреститься… За декілька днів Держпродспоживслужба зібрала мега прес-конференцію, на яку прибули аж 5 (!) фахівців. У відомстві раптом зажадали повідати суспільству, чим же займаються її чиновники і як у розпал курортного сезону, рук не покладаючи, трудяться в їм’я безпеки відпочивальників. Журналістам розповіли про суперлабораторію Держпродспоживслужби і про те, що тільки вона акредитована перевіряти оздоровчі заклади, про рейди, які регулярно проводять співробітники всієї служби, про численні приписи і профілактику отруєнь у місцях відпочинку. Окремо зупинилися на ситуації з «Буревісником». Прозвучала гучна заява: харчоблок СОТ «Буревісник» закривається, принаймні тимчасово.
— Ми отримали результати досліджень, які свідчать про невідповідність харчових продуктів вимогам харчового законодавства. За результатами інспектування і висновками лабораторних досліджень було прийнято рішення щодо тимчасового припинення роботи харчоблоку СОТ «Буревісник» і надано рекомендації з запровадження коригувальних дій щодо приведення у відповідність даного харчоблоку до вимог харчового законодавства, — повідомив начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Віталій Боярський.
Парадокс, але адміністрація СОТ «Буревісник», як і юрист Херсонського державного університету (йдеться про відомчий оздоровчий заклад ХДУ), про закриття харчоблоку вперше почули під час тієї самої прес-конференції, відповідних документів від Держпродспоживслужби заклад не отримував. Ба більше, на хвилі кіпішу навколо отруєння дітей фахівці даного відомства побували в «Буревіснику» з перевіркою. Інспектувальники виявили низку порушень у харчоблоці закладу, щоправда, несуттєвих, які буквально за два дні «Буревісник» ліквідував, після чого був повторний візит представників Держпродспоживслужби.
— Серед недоліків було те, що вхідні двері харчоблоку в пилу, частина столів не має гігієнічного покриття, обладнання частково не марковане, використовується посуд з пластику, відсутній контроль режиму зберігання продуктів, оце я поясню — не у всіх холодильниках були термометри. Не здійснюється обробка яєць перед використанням, ну цей пункт взагалі смішний, у нас з початку сезону яєць жодного разу в меню не було. І ще — журнал бракеражу ведеться за старою формою. Все це ми виправили, було складено відповідний акт, він підписаний, у нас побувала комісія у складі чотирьох осіб, були й представники з головного управління, і Скадовського районного управління Держпродспоживслужби. Рішення про закриття ми не отримували, харчоблок працює, і табір функціонує повною мірою, — зазначила начальник юридичного відділу ХДУ Ксенія Парасочкіна.
До речі, у СОТ «Буревісник» не приховують здивування і з приводу самого інспектування: бригада фахових перевіряльників, зокрема представники Держпродспоживслужби, чомусь зайшла у харчоблок без спецодягу і навіть рукавичок… Хіба так працюють в акредитованій лабораторії європейського рівня, а саме таку, за словами його керівництва, має ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області? Щоправда, в самій структурі нічого крамольного у цьому не вбачають, мовляв, відбір аналізів комісія проводила стерильно і наявність спецодягу та рукавичок жодного значення там не має. Рішення ж щодо призупинення роботи харчоблоку СОТ «Буревісник» головний інспектор Держпродспоживслужби прийняв буквально напередодні прес-конференції, коли з’явилися результати лабораторних аналізів. За ними умови в харчоблоці, стан якого актом повторної перевірки визнано належним, таки не відповідають стандартам.
— Якраз 29 липня Головне управління отримало результати лабораторних досліджень про те, що у відібраних зразках харчових продуктів виявлені невідповідності з бактеріологічних показників, а саме перевищення ВГКП у змивах поверхонь, які контактують з продуктами, і безпосередньо у пюре картопляному та м’ясі тушкованому з соусом, — розповів в. о. директора Херсонської регіональної держлабораторії ім. проф. Ценковського Держпродспоживслужби України Віталій Дериведмідь.
Певно, порушення у таборі настільки серйозні, що чиновники спокійно збиралися відправити рішення про призупинення харчоблоку СОТ «Буревісник» поштою… Адміністрація закладу шокована: буквально напередодні спілкувалися з представниками Держпродспоживслужби, і в закладі все було добре. І потім, чому представники відомства не вручили такий важливий документ директору СОТ «Буревісник» Андрію Самаріну просто під час прес-конференції, адже знали, що він на ній буде?
Що ж далі? У Держпродспоживслужбі напролягають, що «Буревісник» зобов’язаний виконати рішення, тільки-но отримає його поштою. Закриття харчоблоку означає паралізацію табору в цілому. І це у розпал курортного сезону! На переписку з чиновниками, що ти не козел, піде щонайменше тиждень, і увесь цей час «Буревісник» не працюватиме. Цікаво, що роботу заклад зможе відновити тільки після укладення угоди з акредитованою лабораторією, яка систематично контролюватиме стан харчоблоку. А тепер здогадайтеся, яка ж єдина лабораторія на Херсонщині акредитована здійснювати такий контроль? Правильно, та, що в Держпродспоживслужбі! А знаєте, скільки коштує один такий аналіз? 1600 гривень. Так, може, от де собака заритий?! Може, справа у бажанні мати більше клієнтів для лабораторії Держпродспоживслужби? Хоча, звісно, всього-на-всього це припущення. Так чи інакше, але ситуація навколо СОТ «Буревісник», зокрема позиція чиновницької структури, викликає більше запитань, ніж відповідей. По суті, замість того, щоб контролювати ситуацію з продажем сумнівних харчів на узбережжі, хоча б у зареєстрованих закладах, бо стихійна торгівля, як з’ясувалося, не є компетенцією Держпродспоживслужби, чиновники, наділені просто шаленим спектром повноважень, шиють результати перевірок білими нитками. Вона знаходить цапа-відбувайла там, де очевидно, що діти отруїлися не в їдальні табору. Отак у нас дбають про туристичний потенціал Херсонщини. І, що найцікавіше, туристів така дбайливість від отруєння аж ніяк не вбереже.
Марина САВЧЕНКО.
Новини від Нового дня в Telegram. Підписуйтесь на наш канал