Україна готується націоналізувати виробника продукції «Ушастий нянь»

Держава націоналізує компанію «Вінницяпобутхім»

16 Червня 2024
2 Mins Read
278 Views

Міністерство юстиції України планує передати у власність держави виробника побутової хімії та засобів особистої гігієни «Вінницяпобутхім», про що повідомила пресслужба міністерства. Власником активів підприємства є компанія «Крайтекс-Сервіс», якою керують Руслан Шостак і Валерій Кіптик, але юридично вона все ще належить російській компанії «Невская косметика», пише New Day.

Основні факти

Міністерство юстиції подало позов до Вищого антикорупційного суду з проханням накласти санкції на російську компанію «Невская косметика» та конфіскувати 100% акцій ПрАТ «Вінницяпобутхім» на користь держави. «Невская косметика», власником якої є російський бізнесмен Володимир Плесовських, виробляє на потужностях «Вінницяпобутхім» дитячу косметику та побутову хімію під брендами «Ушастый нянь», «Sarma», «Мистер Чистер» і зубну пасту «Новый Жемчуг». Контекст

У 2006 році «Невская косметика» придбала «Вінницяпобутхім» у її топменеджменту. За даними російського видання «Коммерсант», вартість купівлі становила не менше $5 млн.

В останні роки перед повномасштабним вторгненням ситуація на «Вінницяпобутхім» погіршилася, як повідомляв Forbes Ukraine у липні 2022 року. За даними ProConsulting, якщо у 2019 році частка компанії на українському ринку становила 10%, то у 2021 році вона знизилася до 5%.

Падіння зумовлено скороченням продажів порошків «Лотос-М» та «Сарма», які втрачали популярність через конкуренцію з іншими брендами та імпортною продукцією, зазначає ProConsulting.

У липні 2022 року активи ПрАТ «Вінницяпобутхім» були арештовані та передані в управління АРМА. Під арешт потрапили земельні ділянки та торговельні марки, власником яких є «Невская косметика»: «Ушастый нянь», «Лотос», «Ворсинка», «Мистер Чистер», ВПХ, «Макс», Index, NC, NevskayaNCCosmetika, а також кошти на рахунках.

За результатами конкурсного відбору управителем активів підприємства, яке простоювало 18 місяців, стала компанія «Крайтекс-Сервіс», що належить Руслану Шостаку і Валерію Кіптику.

Протягом дев’яти місяців 2022 року «Вінницяпобутхім» отримало 94,33 млн грн прибутку при чистому доході 658,4 млн грн. За 2020 рік чистий прибуток підприємства зріс на 4,3%, досягнувши 138 млн грн, при зниженні виторгу на 6,2%, до 878,3 млн грн.

У липні 2023 року «Крайтекс-Сервіс» відновила виробництво засобів для чищення на «Вінницяпобутхім». Компанія планує інвестувати 400 млн грн у відновлення виробництва, повідомив Forbes Ukraine директор «Крайтекс-Сервіс» Сергій Зайков.

Exit mobile version