ДТЕК імпортуватиме в Україну скраплений газ із США до кінця 2026 року

ДТЕК уклала угоду про імпорт СПГ зі США.

16 Червня 2024
2 Mins Read
260 Views
ДТЕК імпортуватиме в Україну скраплений газ із США до кінця 2026 року

Американський виробник скрапленого природного газу Venture Global та українська компанія D.Trading, що входить до складу ДТЕК, уклали угоду про постачання газу до України. Це перша значна угода України з американським експортером СПГ, повідомляє New Day з посиланням на Reuters.

Європа намагається зменшити залежність від російського трубопровідного газу за кілька місяців до закінчення п’ятирічного договору з «Газпромом» про транзит. Деякі східноєвропейські країни продовжують отримувати газ із Росії через трубопровід, що проходить через Україну.

Основні факти

За умовами угоди D. Trading закуповуватиме СПГ на заводі Plaquemines компанії Venture Global у Луїзіані з кінця цього року до кінця 2026 року. Venture Global планує відправляти вантажі з терміналів на узбережжі Мексиканської затоки США через Атлантичний океан до численних портів Європи, включаючи грецькі, які мають трубопровідне сполучення з Україною. D. Trading також домовилася про закупівлю до 2 млн т СПГ на рік на об’єкті Calcasieu Pass 2 (CP2 LNG) від Venture Global протягом 20 років.

Наразі Україна не має регазифікаційних терміналів для СПГ, а більша частина газу надходить до країни через Словаччину. Проте ДТЕК має контракти на регазифікацію на терміналах у Європі і може постачати цей газ до України. Є також трубопровід через Польщу, де розташований СПГ термінал.

Угода з американським експортером Venture Global є важливим кроком до досягнення цілей адміністрації президента США Джо Байдена щодо збільшення експорту енергоносіїв до Східної Європи та зменшення впливу Росії у регіоні після вторгнення до України у 2022 році, повідомляє Financial Times.

Хоча Європа вже є найбільшим імпортером скрапленого природного газу зі США, Україна раніше ніколи не закуповувала його безпосередньо. Ця угода стала актуальною на тлі зростання атак Росії на газові сховища та енергетичну інфраструктуру України, підкреслюючи нагальну потребу у зміцненні та диверсифікації енергопостачання країни, зазначають аналітики.

Exit mobile version