ФОП 3 групи: переваги та недоліки

Які ризики варто врахувати на ФОП 3 групи.

21 Серпня 2024
2 хв читання
118 переглядів
ФОП 3 групи: переваги та недоліки

Плануєте відкриття власної справи? Хочете перейти на іншу систему оподаткування? У будь-якому випадку спершу варто визначитись з організаційно-правовою формою суб’єктів господарської діяльності. Серед популярних варіантів — ФОП на загальній системі оподаткування, а також ФОП 1, 2 і 3 груп на спрощеній системі. Разом з проєктом Школа бізнесу Нова пошта розбираємось, які переваги та недоліки має ФОП 3 групи.

1 група VS 2 група VS 3 група ФОП

Перш ніж почати огляд плюсів і мінусів 3 групи, пропонуємо розглянути відмінності всіх трьох груп ФОП:

ГрупаЄПЄСВЛіміт доходуКількість найманих працівниківЗвітність
Перша302,8 грн1760 грн1,11 млн грн/рік0Щомісячно
Друга1600 грн1760 грн5,9 млн грн/рікдо 10 осібЩомісячно
Третя5% від доходу без ПДВ1760 грн8,2 млн грн/рікБез обмеженьЩоквартально
ЧетвертаВід 0,09% до 1,8% від нормативної оцінки земліБез обмежень0 (тільки члени родини)Раз на рік

Як бачимо, ФОП 3 групи податки (детальніше на сайті online.novaposhta.education) є найвищими, однак й можливості, які отримує підприємець, є ширшими: ФОП 1 і 2 груп можуть надавати послуги та продавати товари населенню (2 група — і платникам ЄП), тоді як ФОП 3 групи може співпрацювати з будь-якими фізичними та юридичними особами. 

Переваги ФОП 3 групи

Розглянемо плюси оформлення статусу фізичної особи-підприємця на 3 групі єдиного податку на спрощеній системі оподаткування:

Широкий спектр видів діяльності. ФОП першої групи можуть займатись виключно роздрібною торгівлею та наданням побутових послуг населенню, другої групи — додатково ресторанним бізнесом і виробництвом товарів, а третьої — майже всім, крім певних заборонених видів діяльності. Доступна й зовнішньоекономічна діяльність, для якої не потрібно оформлювати інші КВЕДи.

Співпраця з усіма учасниками ринку. ФОП 3 групи не мають обмежень щодо того, кому продавати товари чи надавати послуги: це можуть бути як фізичні особи, так і ФОП чи ТОВ, а також комунальні та навіть іноземні підприємства. Саме через це третю групу обирають більшість фрилансерів, які співпрацюють з компаніями та юрособами.

Вищі ліміти. Якщо плануєте наймати більше ніж 10 осіб і отримувати понад 6 млн грн на рік (до 8,2 млн у рік), обирайте 3 групу ФОП, адже так, на відміну від ФОПа на загальній системі оподаткування, ви сплачуватимете лише 5% податку від доходу, а не 18%. Звітність на 3 групі спрощена, а тому займатись бухгалтерією ви зможете власноруч.

Недоліки ФОП 3 групи

Як і будь-яка інша організаційно-правова форма, ФОП 3 групи має свої недоліки, серед яких:

  • вищі податки, порівняно з 1 і 2 групами ФОП;
  • заборонені види діяльності — обмін валют, гральний бізнес, виробництво, експорт і продаж підакцизних товарів, фінансове посередництво, поштові послуги та послуги зв’язку, видобуток і реалізація корисних копалин, управління підприємствами та проведення гастрольних заходів;
  • ліміт доходу у 8,2 млн на рік;
  • відповідальність за борги бізнесу усім своїм майном.

Попри це, 918 тисяч людей в Україні, станом на 2024 рік, обрали саме ФОП 3 групи, адже це дозволяє співпрацювати з юрособами, винаймати необмежену кількість працівників, сплачувати ЄСВ і ЄП, а не 18% ПДФО. Якщо виникають сумніви, проконсультуйтесь з бухгалтером чи іншим спеціалістом, який допоможе обрати організаційно-правову форму для вашого підприємства.

Вийти з мобільної версії