Чому падає гривня і що буде з валютою: прогноз очільника НБУ

Що впливає на валютний ринок?

28 Вересня 2024
1 хв читання
67 переглядів
Пишний заявив про відновлення стійкості валютного ринку.

Курс гривні продовжує падати, викликавши занепокоєння серед українців та бізнесу. Очільник Національного банку України Андрій Пишний в інтерв’ю Forbes розповів про причини таких змін і майбутнє національної валюти, пише NewDay.

Пишний підкреслив, що курс гривні має виконувати функцію «поглинача шоків», які виникають внаслідок внутрішніх та зовнішніх факторів. Він нагадав, що НБУ відмовився від фіксованого курсу й перейшов до моделі керованої гнучкості, усвідомлюючи, що це може вплинути на валютний ринок.

«Курс гривні визначає не МВФ чи уряд. Це наша відповідальність у повній мірі», – зазначив він, акцентуючи на тому, що девальвація валюти суттєво впливає на інфляційні процеси. Пишний також вважає, що збереження привабливості гривневих активів є стратегічним пріоритетом для НБУ.

За його словами, з моменту впровадження керованої гнучкості обсяг операцій без участі НБУ зріс втричі, що свідчить про стабілізацію валютного ринку. На сьогодні спред між офіційним та роздрібним курсом гривні зменшився до 0,3%, у порівнянні з 10-25% у попередні роки.

Мандат Національного банку — це цінова стабільність, фінансова стабільність, підтримка політики уряду. Але якщо він із поглинача шоків перетворюється на їх генератора, це може нівелювати усі наші досягнення за ці два роки. Попит і пропозиція, відчуття валютних ризиків повинні поступово повертатися до усіх економічних агентів: і бізнесу, і уряду, і населення,

додав очільник НБУ.

З огляду на ці фактори, Пишний впевнений у відновленні стійкості валютного ринку. Однак він закликає українців зберігати свої заощадження в гривні, щоб захистити їх від інфляції.

Нагадаємо, що НКРЕКП підніме ціни на електроенергію з листопада.

Вийти з мобільної версії