Україна посіла друге місце у Східній Європі за обсягом криптотранзакцій

В Україні помічено потужний ріст DeFi-сегмента.

18 Жовтня 2024
2 хв читання
55 переглядів

Україна отримала друге місце у Східній Європі за обсягом вартості отриманих криптоактивів, досягнувши показника понад $100 мільярдів. Це зазначено у звіті компанії Chainalysis, який свідчить, що регіон є четвертим за величиною крипторинком у світі з часткою 11% на глобальному ринку. Загальна передана ончейн вартість криптоактивів у Східній Європі за період з липня 2023 року до червня 2024 року склала $499,14 мільярда, з яких $324 мільярдів припадає на централізовані криптобіржі, пише NewDay.

Експерти відзначили зростання DeFi-сегмента, який досяг $165,46 мільярда. В Україні основними драйверами зростання криптотранзакцій стали інституційні та професійні перекази. Згідно з даними, більш ніж половина обсягу транзакцій у регіоні пов’язана з інституціональними інвесторами.

Варто зазначити, що, незважаючи на значні обсяги криптоторгівлі, в Україні відсутній нормативно-правовий базис для криптоіндустрії, що викликає питання щодо маркування деяких транзакцій як «інституційних». Представник біржі WhiteBIT зазначив, що зростання активності у крипторинку пов’язане з прагненням українців до фінансової стабільності в умовах війни.

Дослідження також виявило зростання покупок біткоїнів за гривню до $882,64 мільйона, попри те, що з березня 2023 року криптобіржі призупинили операції з гривневими картами. Таким чином, залишається незрозумілим, які саме перекази були проаналізовані у звіті.

Україна посіла друге місце у Східній Європі за обсягом криптовалютних транзакцій, перевищивши $100 млрд на рік.
Україна посіла друге місце у Східній Європі за обсягом криптовалютних транзакцій, перевищивши $100 млрд на рік. Фото: Chainalysis

Інституційні та професійні криптоперекази в Україні різко зросли, оскільки багато хто шукає фінансову стабільність в умовах триваючої війни, а криптовалюти розглядаються як більш безпечна альтернатива. На цю тенденцію впливають такі глобальні чинники, як волатильність ринку, інфляція і санкції, пов’язані з війною, а також дедалі більший інтерес інституціональних інвесторів до біткоїн-ETF від таких компаній, як BlackRock,

йдеться у звіті.

Щодо сегмента DeFi, в Україні зафіксовано зростання активності, однак на фоні зниження використання стейблкоїнів і спадного тренду в лендингових проєктах і NFT-маркетплейсах.

Експерти вважають, що Україна має потенціал стати ключовим гравцем на крипторинку Східної Європи завдяки високому рівню цифровізації та прагненню до інновацій. Очікується, що імплементація регламенту MiCA в Україні відкриє нові можливості для розвитку криптоекономіки, залучення інвестицій і сприяння розвитку технологічних стартапів.

Нагадаємо, нещодавно Верховна Рада розпочала розгляд законопроєкту про підвищення податків.

Вийти з мобільної версії