1458 людей зникли безвісти на Херсонщині внаслідок російського вторгнення

В поліції розповіли скільки обдей зникло з початку війни.

12 Червня 2024
1 хв читання
421 переглядів

Полковник Микола Вербицький, який займає посаду заступника начальника головного управління Національної поліції області, поділився цією інформацією з “Новини Приазов’я” проекту Радіо Свобода, який цитує New Day. Він зазначив, що багато зниклих залишилися в тимчасово окупованих територіях у перші дні агресії. З часом зв’язок та електрика були втрачені, і поліція почала розслідування за заявами відчайдушних родичів.

Вербицький також згадав про трагедію Каховської ГЕС, де через підрив у червні минулого року 24 особи зникли і досі вважаються зниклими. До розшуку втрачених осіб також долучилися діти, що опинилися під окупацією. Це переважно діти-сироти або ті, хто позбавлений батьківського піклування, їх налічується 505.

Унікальна категорія зниклих під час цього періоду включає ув’язнених, які відбували покарання в області на момент наступу. Понад дві тисячі таких людей зараз вважаються зниклими. За словами Вербицького, інформація про зниклих військовослужбовців залишається конфіденційною.

На Херсонщині функціонує спеціалізований центр, що займається розшуком осіб, які зникли під час війни. Серед працівників цього центру — слідчі, криміналісти та оперативники. За допомогою можна звертатися тим, хто втратив зв’язок із рідними в бойових зонах чи на окупованих територіях.

Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини, відзначив, що з початку агресії в Україні вважаються зниклими понад 52 тисячі людей, серед яких понад 3,5 тисячі дітей. З них, приблизно 37 тисяч випадків віднесені до зникнень під особливих обставин.

Вийти з мобільної версії