Вагітних жінок закликають зробити щеплення, яке може запобігти тисячам госпіталізацій немовлят

Вакцинація проти поширеного захворювання легень може запобігти 5 000 госпіталізацій немовлят щороку, як...

13 Серпня 2024
2 хв читання
222 переглядів
Вагітних жінок закликають зробити щеплення, яке може запобігти тисячам госпіталізацій немовлят

Респіраторно-синцитіальний вірус (RSV), який викликає симптоми, схожі на застуду, є причиною приблизно 20 000 госпіталізацій дітей віком до одного року і відповідальний за 20-30 смертей немовлят у Великій Британії щороку. Про це пише Новий День з посиланням на Sky News.

Моделювання, проведене Агентством охорони здоров’я Великої Британії (UKHSA), показує, що щеплення від інфекції респіраторно-синцитіального вірусу (RSV) може також запобігти потребі в інтенсивній терапії для 200 немовлят.

Починаючи з наступного місяця, жінкам, які перебувають на 28-му тижні вагітності, буде запропоновано вакцину для захисту їхніх дітей з моменту народження.

RSV заражає приблизно 90% дітей протягом перших двох років життя. У більшості випадків він викликає легкі симптоми, схожі на застуду.

Однак, він може призвести до важких інфекцій легень, включаючи пневмонію та бронхіоліт у немовлят, і є однією з основних причин дитячої смертності в усьому світі.

Щороку хвороба, викликана вірусом, є основною причиною зимового навантаження на дитячі лікарні, що призводить до підвищених вимог до педіатричних відділень інтенсивної терапії та скасування операцій.

RSV є причиною приблизно 20 000 госпіталізацій дітей віком до одного року і відповідальний за 20-30 смертей немовлят у Великій Британії щороку.

Захист – це все, чого ви можете бажати

Крістін Берлісон, чия дитина серйозно захворіла на вірус, закликає вагітних жінок скористатися новою вакциною.

Її донька, Арія, була лише 11 днів, коли вона почала важко дихати і була доставлена до лікарні.

Лікарі повідомили, що у неї розвинувся бронхіоліт, заблокування дихальних шляхів у легенях, внаслідок RSV.

«Тепер, коли є можливість вакцини, яка може запобігти іншим сім’ям пережити те, що пережила наша, – це просто дивовижно», – сказала пані Берлісон.

«Найстрашніше, що ви можете пережити як батько, – це бачити, як ваша дитина важко дихає.

«Наявність цього захисту для новонародженого – це все, чого ви можете бажати».

Дослідження, опубліковане в журналі Lancet Regional Health Europe раніше цього року, передбачає, що 60% вагітних жінок зроблять щеплення.

Другий сплеск випадків захворювання спостерігається серед літніх людей, тому людям старше 75 років також буде запропоновано щеплення для підвищення їхнього імунітету.

Професорка Дама Дженні Харріс, виконавчий директор UKHSA, зазначила, що вакцинація допоможе врятувати життя та зменшити навантаження на Національну службу охорони здоров’я (NHS) взимку.

«Ця вакцина – справді позитивний момент для здоров’я суспільства», – сказала вона. «Я закликаю всіх, хто має право на щеплення, скористатися цією можливістю, коли програма розпочнеться у вересні».

Вагітним жінкам пропонується вакцинація, щоб їхні організми виробляли антитіла проти вірусу, які перетинають плаценту і потрапляють до дитини.

Таким чином, вони будуть захищені з моменту народження.

Вийти з мобільної версії