Каркасні будинки – основні переваги

Стаття описує переваги використання каркасної технології будівництва, матеріали, що використовуються при...

17 Серпня 2024
3 хв читання
128 переглядів

Будинки, що зводяться з використанням каркасної технології, користуються величезною популярністю в США, Канаді, Європі і тепер уже в Україні. У цих країнах подібні споруди зазвичай використовуються для цілорічного проживання.

Сучасний каркасний будинок містить у собі несучий елемент, який складається з дерев’яного каркаса. Останній зазвичай буває виконаний з різних за перетином брусів. Усе навантаження будівлі припадає саме на цей каркас, а стіни заповнюються ізоляційними матеріалами та обшиваються ззовні й зсередини різними матеріалами, такими як гіпсокартон, фанера, OSB або сайдинг.

Що стосується даху дерев’яного каркасного будинку, то він може бути виконаний у вигляді набору крокв, або готових кроквяних ферм заводського виробництва. Другий варіант дає змогу забезпечити більш високі показники стійкості та міцності конструкції.

Будь-яка каркасна система вимагає заповнення утеплювачем і двостороннього облицювання. Зовнішня обшивка каркасного будинку зазвичай створюється з використанням OSB або вологостійкої фанери, а внутрішня – дерева або гіпсокартону. Вільний простір, що утворюється між цими двома шарами, в обов’язковому порядку заповнюється щільним теплоізоляційним матеріалом. Це забезпечує каркасному будинку ефективний захист від тепловтрат у холодну пору року.

У будівництві, так само як і в проєктуванні дерев’яних каркасних будинків, відмінних результатів вдалося досягти канадським фахівцям. Саме за їхніми технологіями сьогодні в Україні зводяться каркасні споруди. Канадська технологія будівництва дає змогу не тільки ефективно створювати об’єкти за заздалегідь підготовленими проєктами, а й ураховувати різного роду коригування, які замовник може вносити безпосередньо під час зведення споруди.

Однією з найважливіших переваг каркасних будинків є повна відсутність такого неприємного явища, як усадка. Адже саме вона часто виступає основною причиною виникнення тріщин і деформацій у нещодавно зведених будівлях.

Варто відзначити також особливу економічність і короткі терміни будівництва каркасних будинків. Їх зведення зазвичай здійснюється з мінімальними витратами будівельних матеріалів, а що стосується самих будівель, то вони виходять надзвичайно міцними.

Переваги каркасних будинків коротко:

  1. Швидке будівництво: завдяки простоті конструкції каркасні будинки будуються значно швидше, ніж кам’яні або цегляні будівлі.
  2. Економічність: матеріали для будівництва таких будинків коштують дешевше, ніж для традиційних будівель, що знижує загальну вартість будівництва.
  3. Легкість конструкції: каркасні будівлі мають меншу вагу, що знижує навантаження на фундамент і зменшує витрати на його влаштування.
  4. Енергоефективність: такі будинки дозволяють легко використовувати сучасні ізоляційні матеріали, забезпечуючи високий рівень енергозбереження.
  5. Гнучкість у дизайні: завдяки каркасній технології можливі різноманітні архітектурні рішення та планування.

Можна зробити висновок, що дерев’яні каркасні будинки це швидко, дешево і зручно. А тепер поговоримо про інший вид каркасного будівництва – будинки з СІП панелей.

СІП-будинки – це тип будівництва, під час якого використовують готові СІП-панелі, що складаються з двох шарів облицювального матеріалу (зазвичай орієнтовано-стружкові плити, ОСП) і шару теплоізоляційного матеріалу (зазвичай пінополістирол або поліуретан) між ними. Такі будинки характеризуються швидким зведенням, енергоефективністю та хорошими теплоізоляційними властивостями.

Переваги будинків із СІП панелей коротко:

  1. Енергоефективність: будинки зберігають тепло завдяки хорошій ізоляції.
  2. Швидке будівництво: зведення будинків із панелей займає менше часу порівняно з традиційними методами.
  3. Міцність і довговічність: панелі створюють міцну конструкцію, стійку до впливу погодних умов.
  4. Економічність: завдяки високій теплоізоляції скорочуються витрати на опалення та кондиціонування.
  5. Екологічність: часто панелі виготовляються з екологічно чистих матеріалів.

СІП будинки стають популярними завдяки сучасним вимогам до енергоефективності та доступності.

Висновок:

  • Каркасні будинки підходять для тих, хто шукає гнучкість у дизайні, економічне будівництво і доступність матеріалів.
  • СІП-будинки кращі для тих, хто хоче швидко зведену, енергоефективну і міцну будівлю з високою теплоізоляцією.

Обидва типи будинків мають свої переваги і недоліки, і вибір залежить від індивідуальних вимог Замовника, бюджету і кліматичних умов.

Вийти з мобільної версії