Вживання двох порцій йогурту на тиждень може зменшити ризик розвитку деяких форм колоректального раку. До такого висновку дійшли американські вчені після аналізу великого масиву даних. Як повідомляє NewDay з посиланням на Sciencealert, дослідження підтвердило, що йогурт має потенційні захисні властивості для кишківника, хоча механізми цього впливу ще потребують додаткового вивчення.
Науковці досліджували дані про здоров’я понад 87 тисяч жінок і 45 тисяч чоловіків, яких спостерігали протягом понад 30 років. Загалом було зібрано понад три мільйони людино-років спостережень. Виявилося, що люди, які регулярно споживали йогурт, на 20% рідше мали пухлини, що містять бактерію Bifidobacterium, порівняно з тими, хто вживав йогурт рідше ніж раз на місяць.
Найбільш виражений ефект спостерігався при пухлинах, розташованих у верхніх відділах кишечника. Це може бути пов’язано з впливом йогуртових бактерій на кишковий бар’єр, що допомагає зменшити проникнення шкідливих мікроорганізмів у тканини.
Bifidobacterium природно присутні у кишечнику людини та в йогурті. Однак у близько 30% випадків колоректального раку ці бактерії виявляються безпосередньо в пухлинній тканині. Дослідження показали, що вони здатні проникати в пухлинні клітини та виживати в середовищі з низьким вмістом кисню, що може сприяти розвитку агресивних форм захворювання.
Попри це, споживання йогурту з Bifidobacterium може, навпаки, допомагати зменшити цей ризик. Вчені припускають, що ці бактерії мають антиоксидантні, протизапальні та імуномодулюючі властивості, які позитивно впливають на мікрофлору кишківника та його захисний бар’єр.
Колоректальний рак, особливо його проксимальний різновид, відрізняється нижчим рівнем виживаності, і його частота поступово зростає. Відкриття вчених вкотре підтверджує важливість правильного харчування як потенційного інструменту профілактики небезпечних захворювань.
Нагадуємо, раніше ми писали про те, чому парацетамол не завжди допомагає збити температуру