Як харчування вагітних впливає на здоров’я дітей

Навіть незначні зміни у харчуванні під час вагітності можуть мати значний вплив на здоров'я дитини.

17 Березня 2025
2 хв читання
61 переглядів

Дослідження, проведене вченими Копенгагенського університету, виявило “міцний зв’язок” між західним стилем харчування під час вагітності та підвищеним ризиком розвитку нейророзвиткових розладів у дітей, включаючи розлад аутистичного спектра (РАС) та синдром дефіциту уваги і гіперактивності (СДУГ). Про це пише NewDay з посиланням на Sciencealert.

Як досліджували зв’язок між дієтою і розладами?

У дослідженні взяли участь 61 237 матерів та їхніх дітей. Вчені аналізували раціон жінок під час вагітності та порівнювали отримані дані з нейророзвитком їхніх дітей. Виявилося, що навіть незначний зсув у бік західної дієти суттєво підвищує ймовірність розвитку СДУГ у майбутньому поколінні. У деяких випадках також спостерігався зв’язок між західним стилем харчування та ризиком розвитку аутизму у дітей.

Що таке західний стиль харчування?

Західна дієта передбачає вживання великої кількості:

  • жирної та смаженої їжі;
  • цукру;
  • рафінованих продуктів;
  • фастфуду та перероблених харчових продуктів.

При цьому вона характеризується низьким споживанням:

  • риби;
  • овочів;
  • фруктів.

Чим більше жінка дотримувалася такого харчування під час вагітності, тим вищий ризик розвитку СДУГ або аутизму у її дитини, зазначає провідний дослідник Девід Хорнер.

Вплив харчування на мозок плоду

Дослідження показало, що найбільший вплив на розвиток мозку плоду відбувається у першому та другому триместрах вагітності. У цей період мозок дитини особливо чутливий до харчових факторів матері. Вчені також ідентифікували певні метаболіти у крові вагітних жінок, які можуть впливати на нейророзвиток плоду через процеси запалення та клітинного ушкодження.

Чи можна зменшити ризики?

Попри тривожні висновки, дослідження також дає надію: навіть незначне покращення раціону матері може позитивно вплинути на мозковий розвиток дитини. Відтак, вчені наголошують на необхідності розробки більш чітких дієтичних рекомендацій для вагітних жінок.

“Наш аналіз не лише підтверджує тісний зв’язок між харчуванням та ризиком СДУГ, а й визначає конкретні нутрієнти та продукти, які можуть стати основою для покращення дієтичних рекомендацій і профілактичних стратегій,” – підсумовує Хорнер.

Ці висновки відкривають нові перспективи для вдосконалення харчових рекомендацій і сприяння здоровішим результатам для майбутніх поколінь.

Нагадуємо, раніше ми писали про те, чому обличчя у людей асиметричні

Вийти з мобільної версії