З чого почати великодню трапезу, щоб у родині панували мир і достаток

Початок великодньої трапези — особливий ритуал, який, за народними віруваннями, впливає на добробут усієї...

20 Квітня 2025
1 хв читання
52 переглядів
З чого почати великодню трапезу

У 2025 році православні та греко-католики святкують Великдень 20 квітня. Після семитижневого Великого посту віряни з радістю сідають за святковий стіл. Про це повідомляє «NewDay».

Проте і тут діють певні традиції: не можна безладно хапатися за їжу, адже саме перший шматок вважається символічним і навіть священним.

З чого починати великодню трапезу

Згідно з церковною традицією, першою потрібно з’їсти освячене яйце — як символ Воскресіння, оновлення та вічного життя. Потім — шматочок паски, адже це хліб радості, що уособлює Тіло Христове. І лише після цього можна куштувати інші страви — м’ясо, ковбасу тощо.

Народні прикмети та повір’я

🔸 Якщо почати трапезу з яйця — в домі буде злагода, а хвороби оминатимуть.
🔸 Якщо першою з’їсти паску — рік буде щасливим.
🔸 Якщо під час розговіння сваритися — сварки триватимуть увесь рік.
🔸 Якщо покласти шматочок паски в кишеню — буде добробут.

Цікаво, що в деяких регіонах України першу їжу на Великдень ділять порівну між усіма членами родини — це символ єдності та миру.

Також ще актуальний точний гороскоп на вихідні 19–20 квітня для всіх знаків Зодіаку.

Вийти з мобільної версії