Цибуля — це овоч, який легко вирощувати, і більшість городників успішно справляються з цією справою. Про це повідомляє «NewDay».
Але ось зберігання цибулі — це вже інша історія, і часто багато хто стикається з проблемами у цьому питанні. Чому ж цибуля не зберігається довго і як цього уникнути? Ось п’ять найбільш поширених причин.
1. Невчасний збір і неправильне просушування
Цибулю потрібно зібрати вчасно і добре просушити. Якщо не дати їй нормально висохнути на грядці, особливо під час дощів, вона почне псуватися вже там. В такому випадку єдиним виходом буде просушування цибулі і ретельний перегляд врожаю після збирання.
2. Неправильне сушіння на відкритому повітрі
Існує поширена порада сушити цибулю тільки в приміщенні при стабільній температурі без перепадів. Однак це не зовсім точне твердження. Помилкою є залишати цибулю на відкритому повітрі на ніч, коли є роса, або в дощову погоду. Волога викликає швидке псування і загнивання цибулі. Натомість багато досвідчених агрономів радять проводити початкове сушіння цибулі на грядці або іншій сухій поверхні протягом кількох днів, але лише в сонячну і суху погоду. Важливо заносити цибулю в приміщення або під навіс на ніч і забирати її при загрозі дощу.
3. Неправильна обрізка
Обрізаючи цибулю, багато хто знімає верхні лусочки, які знаходяться в землі, вважаючи, що це потрібно для подальшого зберігання. Однак, це помилка. Потрібно знімати лише кілька верхніх лусочок, а не більше. Це важливо, оскільки залишаючи більшу частину шкірки, цибуля краще зберігається.
4. Обрізка коренів
Ще однією поширеною помилкою є обрізка коренів цибулі ножицями. Багато хто в процесі обрізає частину самої цибулини, що пошкоджує її. Такі пошкодження значно погіршують умови зберігання цибулі.
5. Поганий посадковий матеріал
Поганий посадковий матеріал — одна з головних причин, чому цибуля не зберігається довго. Якщо ви посадили цибулю з хворобами або підморожену, вона може рости погано і йти в “стрілку”. Такі рослини будуть важко зберігатися, а врожай може швидко зіпсуватися.
Зберігання цибулі залежить від того, на що вона призначена. Якщо цибуля потрібна для насіння, її треба зберігати в сухому і теплому приміщенні. Якщо для їжі — зберігати її краще в прохолодному місці, щоб зберегти свіжість якомога довше.
Читайте також, чим корисний кавун, та дізнайтеся унікальні властивості цього літнього ласоща.