Українські стрибунки на Олімпіаді-2024: як ритуали допомогли завоювати медалі

Ярослава Магучіх та Ірина Геращенко вибороли медалі у стрибках у висоту на Олімпійських іграх у Парижі.

8 Серпня 2024
2 хв читання
288 переглядів

Обидві спортсменки мали свої унікальні підходи до підготовки, що виходять за межі фізичних вправ, пише New Day. Ярослава Магучіх, яка завоювала золоту медаль, поділилася своїм досвідом і ритуалами.

«Я дуже довго чекала на цю атмосферу, тому що в Токіо на Олімпіаді в 2020 році, виступали в ковідний час. І нікого не було, окрім нашої команди. Я знала, що буде дуже багато людей. Я налаштовувалась на це. Хотіла отримати цю енергію від стадіону, від глядачів, які нас підтримують. І показати, що ми продовжуємо боротися», — розповідає олімпійська чемпіонка.

Ярослава Магучіх, золота призерка Олімпіади-2024

Хоча їй не вдалося здолати висоту, яка раніше принесла їй світовий рекорд, Магучіх впевнено завоювала золоту медаль. Однак, крім відмінної фізичної підготовки, увагу багатьох вболівальників привернули її ритуали перед змаганнями.

«У мене є ритуал. Звичайно, це моя зачіска і макіяж український. Це я так заспокоююсь. Якщо ми, скажімо, безпосередньо в секторі, то вже давно я використовую і матрац, і спальник, і ковдру. Це мені порадив мій тренер, Сергій Петрович, тому що просто треба відпочивати між спробами. Щоб кровообіг був гарний по всьому тілу. І тепер я просто лежу, відпочиваю і налаштовуюсь на свої спроби. У принципі, усім так раджу», — пояснює спортсменка.

Фото Ярослави Магучіх, яка відпочиває у спальному мішку посеред стадіону.

Ірина Геращенко, яка здобула бронзову медаль, мала інший підхід до підготовки. Вона намагалася не звертати уваги на велику кількість глядачів і концентруватися лише на своїй меті. Їй допомогла команда та робота з психологом, щоб знайти рівновагу.

«Розумієш, яка за тобою стоїть група підтримки. Скільки роботи було вкладено абсолютно кожним, хто брав участь у твоїй підготовці. Це і керівництво, і тренер, і батьки, і друзі. Можу сказати, що вчора я була максимально спокійна, задоволена. Отримувала максимум позитивного настрою від того, де я знаходжусь і що я займаюсь улюбленою справою — стрибаю у висоту», — ділиться Геращенко.

Призерки Олімпіади-2024 у стрибках у висоту. Фото:REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Ці ритуали і підходи допомогли українським спортсменкам не тільки налаштуватися на змагання, але й досягти високих результатів, підтвердивши свою майстерність і витримку на міжнародній арені.

Вийти з мобільної версії