Президент Польщі затвердив зміни, що обмежують пільги для українських біженців

Анджей Дуда підписав закон, який обмежує допомогу українцям в Польщі.

11 Червня 2024
One Min Read
221 Views
Президент Польщі затвердив зміни, що обмежують пільги для українських біженців

Законодавчі поправки, що регулюють соціальну підтримку, тепер вимагають, щоб діти українських біженців навчалися в польських школах для отримання допомоги, пише New Day.

Анджей Дуда, президент Польщі, підписав зміни до закону, що стосуються допомоги громадянам України під час військового конфлікту на їх території, повідомила прес-служба канцелярії президента у понеділок, 10 червня.

Термін легального перебування українських біженців подовжено до 30 вересня 2025 року. Це продовження дасть можливість українцям продовжувати користуватися медичними послугами та соціальними виплатами.

Соціальна підтримка за програмами “800+” (щомісячна допомога на дитину у розмірі 800 злотих) та “добрий старт” (одноразова допомога у розмірі 300 злотих) відтепер буде надаватися, тільки якщо дитина відвідує польську школу.

Закон вимагає, що для отримання ідентифікаційного номера PESEL, громадяни України мають пред’явити чинний проїзний документ, а заявка на отримання PESEL із статусом UKR має бути подана відразу після прибуття в Польщу.

Також було скасовано одноразову соціальну допомогу у розмірі 300 злотих для біженців, а також фінансову компенсацію для громадян, які надавали українцям житло та їжу.

Закон також передбачає нові підстави для анулювання дозволів на тимчасове проживання громадян України.

Зазначимо, до повномасштабного вторгнення Росії в Україну у Польщі мешкало від 1,5 до 2 мільйонів українців, а після початку конфлікту кількість біженців скоротилася до 950 тисяч.

Exit mobile version