Росія повинна відшкодувати Україні $486 млрд збитків – декларація G7

Росія зобов’язана компенсувати Україні збитки, завдані незаконною агресивною війною.

16 Червня 2024
One Min Read
181 Views

Росія зобов’язана компенсувати Україні збитки, завдані незаконною агресивною війною, сума яких, за даними Світового банку, перевищує $486 млрд. Це було зазначено в декларації лідерів країн G7 за підсумками саміту в Італії, повідомляє New Day з посиланням на італійське агентство ANSA.

Деталі

Згідно з декларацією, Росія має міжнародні зобов’язання щодо відшкодування збитків Україні. Лідери G7 заявили, що продовжують розглядати всі можливі правові механізми для того, щоб примусити Росію виконувати ці зобов’язання. Також країни G7 планують продовжувати тиск на прибутки Росії від торгівлі сировиною та енергоносіями. Документ підкреслює непохитну підтримку України. Лідери G7 пообіцяли продовжувати надавати Україні військову, фінансову та гуманітарну допомогу. «Нашою кінцевою метою залишається справедливий, міцний та всеосяжний мир, відповідно до міжнародного права, Статуту ООН та його принципів, а також повага до суверенітету й територіальної цілісності України. Ми будемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно», – йдеться у декларації.

Контекст

Основною темою саміту «Великої сімки» була війна Росії проти України. Група погодила план надання Україні кредиту на суму $50 млрд за рахунок прибутку від заморожених російських активів. До саміту в Італії приєдналися лідери Аргентини, Бразилії, Туреччини, Об’єднаних Арабських Еміратів та України. Напередодні Bloomberg повідомив, що країни «Великої сімки» домовляться про посилення контролю за обмеженням цін на російську нафту та запровадження заходів проти нових енергетичних проектів РФ і експорту металів.

Exit mobile version