Жителі Афін евакуйовані через поширення лісових пожеж поблизу столиці Греції

Стіна полум'я заввишки понад 25 метрів наближається до грецької столиці.

13 Серпня 2024
2 хв читання
262 переглядів

Тисячі жителів Афін були евакуйовані зі своїх домівок, оскільки сильні вітри здували лісові пожежі до північних околиць грецької столиці в понеділок. Про це повідомляє Новий День з посиланням на FT.

Стіна полум’я заввишки понад 25 метрів і охоплює радіус 30 км, наближається до міста, повідомляє ERT, грецький державний мовник.

Тіло однієї жінки було знайдено у північному районі Афін Халандрі, повідомили чиновники у вівторок вранці.

«Атмосфера наповнена димом, дихати важко», — сказав Христодулос Кіру-Цакалос, який проживає у східному районі столиці Святого Димитрія, у коментарі для Financial Times.

«Ситуація не добра. Вона не добра», — додав він, зазначивши, що пожежники та літаки, які скидають воду, «роблять усе можливе», але сильні вітри заважають їхнім зусиллям.

«Нам просто потрібно, щоб погода заспокоїлася, бо з такими сильними вітрами загасити все неможливо».

Сотні пожежників і десятки літаків боролися з вогнем з моменту початку пожеж у неділю, і Греція звернулася по допомогу до міжнародної спільноти.

«Ситуація залишається надзвичайно складною в районах північно-східної Аттики через пожежу, яка розвивається з учорашнього дня», — повідомила пожежна служба Афін у понеділок. «Всплески і нові вогнища постійні, швидко поширюються, завдяки дуже сильним вітрам», — додали в службі, зазначивши, що понад 700 пожежників було залучено до гасіння пожежі за допомогою міжнародних сил.

Європейська комісія повідомила, що грецька влада звернулася по допомогу до механізму цивільного захисту ЄС, централізованої системи для координації допомоги від інших держав-членів.

Два літаки з Італії, вертоліт з Франції та дві пожежні команди з Чехії та Румунії були відправлені до Греції, згідно з повідомленням представника ЄС.

Франція також запропонувала відправити 180 рятувальників і пожежників у регіон у вівторок.

Національна обсерваторія Афін, найстаріший науковий інститут країни, заявила, що їхні об’єкти знаходяться в «безпосередній небезпеці», оскільки лісові пожежі увійшли на їх територію.

Жителі Афін евакуйовані через поширення лісових пожеж поблизу столиці Греції
Жителі Афін евакуйовані через поширення лісових пожеж поблизу столиці Греції

Це не вперше, коли лісові пожежі руйнують Грецію. У 2023 році ЄС зафіксував найбільшу лісову пожежу за понад два десятиліття в північно-східному селі Аванта, яка забрала життя 18 людей і призвела до евакуації 13 000 осіб з регіону.

Лише минулого року було зафіксовано кілька сотень лісових пожеж, спричинених стійкими посухами, що повторюються протягом останніх літніх сезонів.

Червень і липень були найспекотнішими місяцями з моменту початку записів у 1960 році, і деякі мешканці розчаровані порушеннями, які відбуваються щороку.

«Те, що ми спостерігаємо сьогодні, — це лише вершина айсберга», — сказав Антоніс Хаджикіріаку, професор університету Пантеон.

«Протягом останніх чотирьох-п’яти років спостерігалися надзвичайно серйозні та масштабні лісові пожежі, і деякі з найважливіших природних заповідників Греції були повністю знищені».

Раніше стало відомо коли в Україні спаде сильна спека.

Вийти з мобільної версії