Європейський Союз під загрозою розпаду через відсутність радикальних змін

Маріо Драґі закликає до термінових реформ і технологічної модернізації Європи.

10 Вересня 2024
2 хв читання
150 переглядів
Новий звіт вказує на головну причину економічного застою в ЄС.

Європейський Союз опинився на межі розпаду, якщо не відбудуться значні зміни в його економічній та технологічній політиці. Про це йдеться у новій аналітичній доповіді, підготовленій колишнім президентом Європейського центрального банку Маріо Драґі на замовлення Єврокомісії, пише NewDay.

Згідно з документом, Європа вже на початку цього століття зіткнулася з уповільненням економічного зростання. Різні спроби підвищити темпи зростання виявилися недостатньо ефективними, і розрив у доходах між ЄС і США зріс у два рази. Драґі підкреслює, що головною причиною економічного застою є недостатній ріст продуктивності праці в ЄС.

Хоча європейським експортерам вдалося захопити значні ринкові частки в країнах, що розвиваються, і збільшити трудову активність жінок, Європа не змогла впоратися з новими викликами. Глобальна парадигма, яка підтримувала економічний підйом, згасла. Серед проблем — завершення епохи швидкого зростання світової торгівлі, посилення конкуренції з боку неєвропейських країн та втрата важливого постачальника енергоносіїв — Росії.

Найбільша тривога викликані технологічним відставанням Європи. Драґі зазначає, що Європа пропустила цифрову революцію, що призвела до значного розриву у продуктивності між ЄС і США. Європейські компанії значно відстають у нових технологіях, і лише чотири з 50 найбільших технологічних компаній світу є європейськими.

У світі стабільної геополітики у нас не було причин для занепокоєння щодо посилення залежності від країн, які, як ми сподівалися, залишаться нашими друзями. Але основи, на яких ми будували [об’єднану Європу], зараз руйнуються. Попередня глобальна парадигма згасає. Європа значною мірою пропустила цифрову революцію, очолювану Інтернетом, і підвищення продуктивності, яке вона принесла. Насправді розрив у продуктивності між ЄС і США значною мірою пояснюється технологічним сектором. ЄС слабкий у нових технологіях, які стимулюватимуть майбутнє зростання. Лише чотири з 50 найбільших технологічних компаній світу є європейськими,

заявляє Драґі.

Демографічний потенціал економічного зростання Європи вичерпано. Вперше за новітню історію континент вступає в етап, коли економічне зростання вже не можливо досягти лише за рахунок зростання населення. Єдиним виходом є технологічна модернізація та підвищення продуктивності праці.

Якщо Європа не зможе стати більш продуктивною, ми будемо змушені вибирати. Ми не зможемо одночасно бути лідером нових технологій, маяком кліматичної відповідальності й незалежним гравцем на світовій арені. Ми не зможемо закріпити (щедру) соціальну модель Франції. Нам доведеться скоротити деякі, якщо не всі, наші амбіції. Якщо (об’єднана) Європа більше не зможе забезпечувати їх своїм людям або змушена буде торгувати одне проти одного, вона втратить сенс існування. Єдиний спосіб впоратися з цим викликом — зростати і ставати продуктивнішими, зберігаючи наші цінності справедливості та соціальної інтеграції. І єдиний спосіб стати більш продуктивним — радикально змінити Європу,

зазначено у звіті.

Драґі попереджає, що без суттєвих змін Європа не зможе одночасно бути лідером нових технологій, зберігати соціальну модель і залишатися незалежним гравцем на світовій арені. Для збереження своїх цінностей процвітання, справедливості, свободи та миру, Європа повинна радикально змінитися.

Нещодавно Іспанія приєдналася до української IT-коаліції.

Вийти з мобільної версії