Норвегія зафіксувала підвищений рівень радіації на кордоні з РФ — експерти підозрюють, що це ядерна зброя

Було виявлено сліди цезію-137.

17 Вересня 2024
1 хв читання
99 переглядів
Норвезьке агентство виявило сліди цезію-137 на кордоні з Росією

Норвегія повідомила про виявлення підвищеного рівня радіації на кордоні з Росією. Норвезьке агентство з радіаційної та ядерної безпеки (DSA) виявило сліди цезію-137 на двох радіаційних моніторингових станціях — Вікшьофьелль і Сванховд. Цезій-137 є радіоактивним ізотопом, що утворюється внаслідок розпаду урану-235, який використовують у ядерних реакторах і зброї, пише NewDay.

За даними DSA, рівень цезію-137 є «дуже низьким», проте перевищує звичайні показники, досягаючи близько 5 мікробеккерелів на кубічний метр. Радіоактивний ізотоп був виявлений між 9 і 12 вересня лише на станціях поблизу норвезько-російського кордону. Інші пости спостереження в північній Норвегії та Лапландії не зафіксували підвищення рівня радіації. Наразі немає повідомлень про наявність цезію-137 на території Росії.

DSA зазначає, що джерело забруднення залишається невідомим. Водночас в Баренцевому морі активні атомні криголами й підводні човни, а 16 вересня завершилися масштабні стратегічні навчання «Океан-2024». Хоча експерти вважають малоймовірним, що витік цезію-137 пов’язаний із проблемами на цих суднах.

Ще однією можливою причиною є випробування російської ракети з ядерним двигуном «Буревісник». Полігон для запуску цієї ракети розташований на архіпелазі Нова Земля, де раніше проводилися ядерні випробування. Згідно з даними Barents Observer, влітку та на початку осені на Новій Землі активно працювали російські ядерні фахівці, а спеціальні судна «Росатома» були помічені в регіоні.

Водночас Бредо Меллер з підрозділу з надзвичайних ситуацій DSA припускає, що цезій також може походити від лісових пожеж. Нагадуємо, що опади від аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році й ядерні випробування в атмосфері до 1962 року все ще можуть вимірюватися в природі, адже цезій-137 має період напіврозпаду близько 30 років.

Нещодавно стало відомо, що Росія готує ядерну провокацію з метою звинуватити Україну.

Вийти з мобільної версії