У Херсоні куховарили брати Капранови
У Херсонському обласному академічному музично-драматичному театрі ім. М. Куліша відродився проект «Театральна кухня з Олександром Книгою». І непосидючий очільник храму Мельпомени знову запрошує покуховарити успішних і знаменитих. Вчора на «Театральній кухні» побували неперевершені українські письменники Віталій і Дмитро Капранови.
«Першою книгою, яка з’явилася в нашому житті, був «Кобзар». Його ми вивчили напам’ять», — розповідає хтось зі схожих один на одного, як дві краплі води, братів Капранових. Символічно, але і в назві їхньої дебютної збірки буде слово кобзар («Кобзар-2000»). І за книжкою теж вчитимуться. Автори не приховують: для деяких вітчизняних зірок їхня збірка стала шляхом до пізнання української мови. А вона ж у «Кобзарі» щедро пересипана нашими, південними діалектами. І не дивно: все ж бо дитинство брати Капранови провели в Очакові, на Миколаївщині, де живе їхній старший брат.
Цим та іншими фактами із власної біографії письменники діляться, як би не за сценарієм. Його, зізнаються, не люблять, ба більше, обожнюють ламати. В цьому сенсі гостям «Театральної кухні» пощастило. Олександр Книга – ведучий демократичний. Відродивши проект майже після дворічної паузи, на один із перших вечорів він запросив найбільш упізнаваних авторів сучасної української літератури. Хто ж не знає братів Капранових? У Херсоні зірковим гостям урочисто вручають фартухи… Аякже, і письменники куховарять! Пан Книга попереджає: утрьох готуватимуть, може, й нескладну, але улюблену багатьма страву – салат із курячою грудкою і селерою.
Ну а доки знамениті близнюки нарізають моркву, ведучий «розкручує» їх на шедеври. А в Капранових, треба сказати, що не фраза, то шедевр. Ну як було не записати: «Правильна техніка сварки рятує родину»?! Літератори й тлумачення дають: дійсно, чубитися треба вміти, бо як по-іншому? Так і чоловіка можна втратити або дружину.
По ходу приготування страви гості читають вірші, між іншим, не власні. Зізнаються, що вже понад 10 років збирають «золоту колекцію» шедеврів вітчизняної поезії.
— Знаєте, ми не колекціонуємо діаманти, зате назбирали віршів-діамантів. Сергій Ткач, Світлана Дідух-Романенко, Михайло Карповий, Юрко Позаяк… Їхні римовані рядки — окраса поезії, без фальшу. У нас немає завдання показати себе. Хочемо показати людям правдиву українську поезію, і що це зовсім не те, що вони думають. Щодо ось такого формату демонстрації поезії, то він народився давно, через прагнення відійти від творчих вечорів банальних, коли автор виходить на сцену і читає вірші, хороші чи погані. Але це приїдається. Ми зібрали твори поетів про кохання і зробили таку солянку. Вперше це показали на форумі, в театрі «Відродження» у Львові. У залі було так людно, що не протиснутися. І ми зрозуміли, що такий формат має великий потенціал, — розповідають Дмитро і Віталій Капранови.
Але й без власної творчості ніяк. Відомі близнюки в Херсоні співали. Текст пісень – від колег, музика – власна. Вийшло колоритно.
До речі, незабаром на суд херсонського глядача представлять прем’єру за п’єсою братів Капранових. Назва провокаційна – «Ніч еротичної поезії». Режисер вистави – креативний Сергій Павлюк. Ну а поки що під час «Театральної кухні» нам привідкрили завісу. Фрагмент із майбутньої вистави показали актриси театру ім. Куліша Тетяна Проворова і Євгенія Кірсанова.
Письменники не приховують – успіх формату в особливій публіці, яка може бути тільки в театрі. Бо поезію, навіть еротичну, вони намагалися донести до людей в тих же нічних клубах. Але, як кажуть, не зайшло. Чого не скажеш про «Театральну кухню».
— Знаєте, приємно вражені масштабом дійства і його вигадливістю. Приємно здивовані публікою, яка ходить у театр, тим більше, обираючи ризикований формат. Такого глядача виховують роками. І мрія Києва — мати такого глядача, — кажуть Капранови.
Звісно ж, на глядачів «Театральної кухні» чекала не лише поезія. Прекрасне виконання пісень від актрис-вокалісток Наталі Вишневської і Таїсії Новачук. Колекція стильних вишиванок від KNIGA art studio.
Ну і салат! Салат, приготований руками братів Капранових, спробували всі глядачі. І страва, і «Театральна кухня» вдалися.
Чекатимемо наступної зустрічі у театрі-кафе.
Марина САВЧЕНКО.
Фото Вадима ГНІДАША.
Новини від Нового дня в Telegram. Підписуйтесь на наш канал