Україна підписала ще одну безпекову угоду: що вона передбачає договір з Японією

13 червня в Італії була укладена безпекова угода між Україною та Японією.

14 Червня 2024
2 Mins Read
248 Views

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда підписали двосторонню угоду про підтримку України та співпрацю між урядами обох країн. 13 червня в Італії була укладена угода, яка забезпечить надання $4,5 млрд допомоги Україні в 2024 році, а також продовження підтримки протягом наступних десяти років. Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Перша подібна угода з країною, яка не є членом НАТО та належить до Тихоокеанського регіону, була підписана Україною на виконання Спільної декларації G7.

Основні положення угоди

Напрями довгострокової підтримки України у сфері безпеки та оборони, гуманітарної допомоги, відновлення та реконструкції визначені в документі. Угода передбачає виділення $4,5 млрд допомоги Україні в 2024 році та продовження підтримки протягом усього десятирічного терміну дії угоди. Загальна сума допомоги з березня 2022 року становитиме понад $12 млрд. Документ включає передачу Україні нелетального обладнання, враховуючи конституційні обмеження Японії, та розвиток співпраці в межах коаліцій, до яких належить Японія, зокрема у сферах інформаційних технологій та розмінування. Японія забезпечуватиме лікування поранених українських військових, співпрацюватиме з Україною у галузях розвідки та захисту секретної інформації, зміцнення кібер- та інформаційної безпеки, відновлення критичної інфраструктури, забезпечення безпеки морських шляхів та вільного судноплавства. Японські партнери сприятимуть відновленню та реконструкції України із залученням приватного сектору та державних установ.

Промислова співпраця

Особливий акцент угоди робиться на промислову співпрацю. Країни досліджуватимуть можливості розвитку промислової бази України, залучаючи приватний сектор, створюючи спільні підприємства та проводячи дослідження.

Підтримка України та міжнародна взаємодія

  1. Японія підтвердила підтримку Української формули миру, посилення санкцій проти Росії та співпрацю у розробці механізму відшкодування збитків, зокрема за рахунок суверенних російських активів.
  2. Японія допомагатиме у притягненні агресора до відповідальності.
  3. Японія продовжуватиме допомогу у зміцненні ядерної безпеки України, особливо в контексті захисту Запорізької атомної електростанції.

Попередній контекст

12 січня Зеленський підписав угоду з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. У лютому були підписані угоди з Німеччиною, Францією та Данією. 1 березня була підписана угода з Нідерландами, 3 квітня – з Фінляндією, 10 квітня – з Латвією. У травні було укладено угоди з Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією та Норвегією.

Президент України та президент США підпишуть двосторонню безпекову угоду під час саміту G7 в Італії у червні, що, за очікуваннями, стане найбільш значущою угодою серед усіх підписаних до цього часу.

Exit mobile version