У яких випадках заброньованого громадянина можуть мобілізувати

Повістка без попередження.

10 Серпня 2024
2 хв читання
332 переглядів
Бронювання не гарантує захисту - нові виклики для мобілізованих в Україні.

В Україні активно обговорюється новий порядок мобілізації, який торкається заброньованих громадян. Нещодавно виникли випадки, коли чоловіки, заброньовані за критично важливими підприємствами, були мобілізовані через неповноту інформації в системі обліку, повідомляє NewDay.

Як пояснила адвокатка Таміла Алексик, проблема стала особливо актуальною після введення двомісячного терміну для оновлення облікових даних — з 16 травня по 16 липня. Наприклад, один з її клієнтів, який перебував у відрядженні, був мобілізований через відсутність даних про його бронювання в системі «Оберіг». Хоча пізніше його повернули на підприємство, він вже отримав статус військовослужбовця, що ускладнює ситуацію.

Усі заброньовані громадяни мають перебувати на спеціальному обліку, але з якихось невідомих причин туди потрапляють не всі. Таке часто траплялося на початку війни, а зараз таких випадків побільшало. Тобто, коли є список заброньованих працівників за певним підприємством, але до ТЦК цей список, затверджений та погоджений на рівні Міноборони, з якихось причин не передали і на спецобліку людей зі списку немає,

розповідає Алексик.

Основні рекомендації адвокатки

  1. Заброньовані особи повинні протягом 7 днів повідомляти ТЦК і СП про бронювання і зміну особистих даних. Найкраще це зробити особисто або надіслати документи рекомендованим листом.
  2. З метою уникнення проблем, рекомендується самостійно відвідувати ТЦК для перевірки актуальності облікових даних, оскільки система може не відображати актуальну інформацію.
  3. Не повідомивши про бронювання в установлені терміни, можна отримати штраф від 17 000 до 25 500 грн.

Тому і виходить, що військовозобов’язаний законно заброньований підприємством, а дані про нього у системі відсутні. Такий чоловік може йти зранку на роботу, а його зупиняють працівники ТЦК. Якщо у громадянина немає документів підтверджуючих бронювання, то може дійти до того, що його завезуть до військкомату та швидко оформлять до військової частини. Такі ситуації, на жаль, трапляються часто. У досудовому порядку, нічого вирішити, на жаль, не можна, бо людина вже оформлена як військовослужбовець, це, до речі, добре знають у ТЦК. Навіть якщо чоловік принесе документи про те, що він був заброньований, він не зможе залишити військову частину. А якщо зробить це самовільно — отримає кримінальне провадження,

пояснює вона.

Адвокатка наголошує, що якщо заброньовану особу мобілізували без належного обліку, процес повернення на підприємство може бути складним і виснажливим. Нещодавно ми назвали усі категорії громадян, що не підлягають мобілізації.

Вийти з мобільної версії