З’явилась нова підстава для бронювання військовозобов’язаних

ВР розгляне новий законопроєкт.

19 Серпня 2024
1 хв читання
315 переглядів
Відстрочка від мобілізації для родичів загиблих на фронті.

Комітет національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради України ухвалив проєкт закону, що пропонує розширення підстав для отримання відстрочки від мобілізації. Нова ініціатива передбачає можливість відстрочки для військовозобов’язаних, чиї близькі родичі (рідний брат чи сестра) загинули або зникли безвісти під час бойових дій, пише NewDay.

На черговому засіданні Комітету, яке відбулося нещодавно, було одноголосно підтримано відповідний законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію». Як повідомляє Верховна Рада, документ наразі чекає на ухвалення. Голова Комітету Олександр Завітневич зазначив, що дане питання викликало активне обговорення та певну критику. Він також додав, що раніше подібна норма вже обговорювалася, але була відхилена за наполяганням Міноборони.

Однак під час обговорення цього питання звучали досить критичні та, як на мене, аргументовані зауваження і побажання до обґрунтованості ініціатив, які відстоюють МО і ГШ на Комітеті… Однак тоді, на вимогу представників Міністерства оборони, вона була відхилена, — і ось після чотирьох місяців ми знову змушені повертатися до цього питання й тепер вже за повної підтримки МО,

коментує голова Комітету.

Згідно з чинним законодавством, відстрочка від мобілізації в Україні надається військовозобов’язаним на підставі законодавчо визначених причин, які необхідно підтверджувати документально. Тривалість відстрочки може становити до 90 днів і може бути продовжена за наявності відповідних підстав. Люди з інвалідністю мають право на автоматичну відстрочку, однак вона також потребує періодичного продовження.

Зміни до законодавства можуть суттєво вплинути на підтримку та соціальний захист військовозобов’язаних, забезпечуючи їм додаткові гарантії у складних життєвих обставинах. Наша редакція також підготувала перелік усіх категорій громадян, що не підлягають мобілізації.

Вийти з мобільної версії