Винищувачі F-16 виявилися вразливими перед російським ППО: один літак розбився в бою

Старі F-16 і недостатнє навчання пілотів - основні ризики для України.

30 Серпня 2024
2 хв читання
243 переглядів
Українським пілотам не вистачає досвіду для керування F-16

Західні винищувачі F-16, які Україна отримала в рамках військової допомоги, стикаються з серйозними викликами, повідомляє The Wall Street Journal. За даними видання, ці літаки, більшість з яких мають довгу історію використання, виявилися вразливими перед російськими системами протиповітряної оборони (ППО), пише NewDay.

Експерти відзначають, що багато з отриманих Києвом F-16 є вживаними та мають десятиліття експлуатації. Це робить їх легкими мішенями для російських ракет ППО, що є однією з основних загроз для ефективності цих літаків на полі бою.

Окрім технічних проблем, до яких відносяться зношеність літаків, українським пілотам не вистачає часу на повноцінне навчання на нових винищувачах. Після прискореного курсу навчання, вони стикаються з труднощами при адаптації до нових умов бою. Це додатково ускладнює ефективність використання F-16 у бойових завданнях.

Київ сподівався, що західні бойові машини зможуть забезпечити Україні перевагу на полі бою, проте багато хто з отриманих ЗСУ винищувачів F-16 вживані й були у вжитку десятки років. Вони вразливі перед російськими ракетами ППО,

коментує The Wall Street Journal.

29 серпня стало відомо про падіння одного з винищувачів F-16 під час останнього масованого удару по Україні 26 серпня. Попередні дані свідчать, що літак не був збитий російським вогнем. Остаточні причини аварії наразі з’ясовує спеціальна комісія Міноборони України. Можливими версіями є технічна несправність, помилка пілота або «дружній вогонь».

Заступниця голови оборонного комітету Ради, нардепка Мар’яна Безугла, вказує на можливу помилку в системах ППО, що могла призвести до інциденту. За її словами, F-16 міг бути збитий ЗРК Patriot через дискоординацію між підрозділами.

Під час інциденту загинув пілот Олексій Месь з позивним Мунфіш. Відомо, що він знищив три крилаті ракети та один ударний БПЛА під час бою. Підполковнику Олексію Месю надано звання полковника посмертно.

Нагадаємо, що Китай запроваджує обмеження на експорт БПЛА і дронів. Через це Україна опиниться під тиском.

Вийти з мобільної версії