В Україні запускають «єДозвіл» для підприємців: кардинальні зміни у веденні бізнесу

Автоматизація отримання ліцензій і спрощення процесу реєстрації.

20 Вересня 2024
2 хв читання
63 переглядів
Система «єДозвіл» - новий етап для підприємців в Україні

З 18 вересня 2023 року в Україні стартувала нова система «єДозвіл», що дозволить підприємцям отримувати дозвільні документи та ліцензії в онлайн-форматі. Про це повідомила перша віцепрем’єр-міністерка і міністерка економіки України Юлія Свириденко під час заходу «Економічна політика України. Відновлення під час війни» у Києві, пише NewDay.

Завдяки системі «єДозвіл», підприємці зможуть подавати декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці через портал «Дія». Раніше цей процес вимагав до п’яти днів для реєстрації у територіальному центрі Держпраці. Тепер, за словами Свириденко, декларацію можна буде подати в один клік, а система автоматично перевірить та зареєструє її.

Переваги для бізнесу

  • Автоматична перевірка й швидка обробка. Помилки у документах не заважатимуть процесу — якщо все в порядку, дозвіл видається миттєво.
  • Спрощення процесів — бізнесменам не потрібно буде витрачати час на паперову тяганину. Підприємці отримають можливість працювати без зайвих затримок, бюрократії та черг
  • Заявки оброблятимуться набагато швидше.
  • Мінімізація корупційних ризиків, оскільки відсутність особистих зустрічей з чиновниками знижує ймовірність корупційних схем.

Ми запускаємо систему «єДозвіл». Вже післязавтра підприємцям на порталі Дія стане доступна послуга з реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці… Хочемо, аби підприємці могли отримати й висновок, який дає право подовжити граничний строк розрахунків за операціями з експорту й імпорту. До сьогодні висновок видавався в паперовій формі. Незабаром подача документів займатиме до години часу замість кількох днів,

коментує Свириденко.

Доступні послуги

На першому етапі «єДозвіл» пропонує послугу реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам охорони праці. У жовтні до переліку додасться можливість продовження строків розрахунків за експортно-імпортними операціями. У майбутньому планується розширити список послуг, включаючи ліцензії на туроператорську діяльність, ветеринарну практику, на обіг наркотичних та психотропних речовин, на дошкільну освіту тощо.

Також планують оцифровувати реєстр розгляду скарг здобувачів ліцензій, ліцензіатів на дії (бездіяльність) органів ліцензування щодо порушення законодавства у сфері ліцензування, ліцензію на провадження господарської діяльності з надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення, декларацію про провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

Перспективи цифровізації

Заступник міністра економіки Олександр Циборт підкреслив, що в планах Мінекономіки — досягти 100% цифровізації дозволів і ліцензій, з середнім часом обробки заявок до одного робочого дня. Він зазначив, що запровадження «єДозвіл» є важливим кроком у напрямку спрощення ведення бізнесу в Україні та покращення умов для підприємців, особливо в умовах воєнного часу. Система обіцяє змінити підходи до отримання дозвільних документів, роблячи їх доступнішими і зручнішими для українського бізнесу.

Нещодавно стало відомо, яким буде прожитковий мінімум і мінімальна зарплата у 2025 році.

Вийти з мобільної версії