Території в обмін на вступ до НАТО: Офіс президента відреагував на публікацію Financial Times

Українська влада заперечує можливість таких компромісів.

5 Жовтня 2024
1 хв читання
55 переглядів
Офіс президента заперечує чутки про компроміс з територіями в обмін на членство в НАТО.

Британське видання Financial Times опублікувало матеріал про можливий компроміс у відносинах між Україною та західними союзниками, який передбачає членство України в НАТО в обмін на дипломатичне вирішення питання окупованих Росією територій. Ця інформація викликала значний резонанс, і в Офісі президента України поспішили заперечити такі припущення, пише NewDay.

Згідно з публікацією, деякі українські посадовці нібито вважають, що значні гарантії безпеки з боку Заходу можуть стати основою для переговорів, у яких Росія зберегла б де-факто контроль над частиною окупованих територій. Financial Times нагадує про заяви колишнього генсека НАТО Єнса Столтенберга, який порівнює ситуацію України з гарантіями безпеки для Японії, що не поширюються на спірні Курильські острови, а також випадком Західної Німеччини, яка стала членом НАТО, незважаючи на контроль Східної Німеччини з боку Москви.

Однак в Офісі президента різко відреагували на цю інформацію, назвавши можливість таких переговорів «маячнею». 

Ніхто на Заході офіційно і явно не пропонував Україні такі гарантії безпеки, які точно не допускали б розширення або повторення війни. Вони навіть далекобійність бояться дати. По-друге, ми не торгуємо суверенітетом і територіями,

прокоментувало джерело з ОП.

Нещодавно з’явилась інформація про те, що президент Зеленський готується до переговорів.

Вийти з мобільної версії