План перемоги Зеленського віддає майбутнє України в руки західних партнерів — AP

Жодна країна поки не схвалила План перемоги Зеленського.

16 Жовтня 2024
2 хв читання
84 переглядів
План перемоги Зеленського може підштовхнути майбутнє Києва в руки західних партнерів – AP

План перемоги президента Володимира Зеленського викликав значні дискусії серед експертів та аналітиків. Як повідомляє агентство AP, план фактично передає майбутнє Києва в руки західних союзників, але жодна країна ще не надала публічної підтримки або оцінки його доцільності, пише NewDay.

У публікації зазначається, що Зеленський планує частково представити свій план у Верховній Раді, після тижнів натяків до західних партнерів, зокрема до президента США Джо Байдена. У тексті вказується, що план охоплює військові, політичні, дипломатичні й економічні аспекти, які можуть зміцнити позицію України під час майбутніх переговорів.

З огляду на поточну ситуацію на фронті, де українські сили зазнають значних втрат, особливо на сході країни, а російські війська наближаються до стратегічно важливих об’єктів, ситуація стає все більш важкою. Київ намагається компенсувати чисельну перевагу ворога, але запаси боєприпасів обмежені, а перевага Росії в повітрі створює додаткові проблеми.

Автори статті підкреслюють, що без підтримки міжнародних партнерів будь-яка угода з Росією може виявитися невигідною для України, яка вже втратила п’яту частину своєї території. У плані містяться ключові елементи, такі як вступ до НАТО, використання західної далекобійної зброї та посилення оборонних спроможностей, однак західні лідери досі не готові надати Україні гарантії членства.

Цей план, що включає військові, політичні, дипломатичні й економічні елементи, розглядається багатьма як останній засіб України для зміцнення своєї позиції в будь-яких майбутніх переговорах про припинення вогню з Росією. Однак досі жодна країна публічно не схвалила це чи не прокоментувала його доцільність. У будь-якому разі план фактично передає майбутнє Києва в руки його партнерів. Без цього будь-яка угода з Росією майже напевно була б невигідною для України, яка втратила в конфлікті п’яту частину своєї території та десятки тисяч життів. Київ навряд чи коли-небудь поверне окуповану територію або отримає репарації за масштабні руйнування по всій країні,

йдеться в публікації.

Партнери України, зокрема на зустрічі Контактної групи з питань оборони, ще не відреагували на пропозиції Зеленського. Тим часом президент США Джо Байден продовжує уникати постачання зброї великої дальності для ударів по Росії, побоюючись ескалації конфлікту.

AP зазначає, що Зеленський виступає з ініціативою, сподіваючись на підтримку з боку західних союзників, однак терміни, які він встановив для реалізації ключових аспектів плану, викликають занепокоєння серед партнерів. 

Нагадаємо, що втрата Покровська може обвалити економіку України.

Вийти з мобільної версії