Україна може зняти заборону на експорт озброєння

За словами Умєрова, деякі країни виявили бажання купувати українську військову продукцію.

18 Жовтня 2024
2 хв читання
46 переглядів
Умєров не виключає зняття заборони на експорт українського озброєння

Україна може зняти заборону на експорт озброєння, оскільки країна розглядає можливість залучення міжнародних інвестицій в оборонну промисловість. Про це під час брифінгу в Брюсселі заявив міністр оборони України Рустем Умєров, пише NewDay.

Умєров зазначив, що деякі країни вже виявили інтерес до закупівлі українських ракет, дронів та іншого озброєння. Він розповів про плани, які були розроблені минулого року, коли Умєров обійняв посаду. 

Минулого року, коли я став міністром оборони, ми зробили план наших спроможностей в державному і в приватному секторі… Перший крок зробила держава і ми показали, що інвестували перші гроші в оборонку. В цьому році ми запропонували нашим колегам, щоб вони розглянули дві-три опції. Перша — спільне підприємство, де держава і приватний сектор інвестують. Друга — де держава надає 5 десятирічних контрактів. Третій крок, щоб підприємства або держава-партнер надала нові фінансові інструменти, такі як кредит, як експортне фінансування. І ми зараз обговорюємо чіткі плани по кожній країні, де колеги з Генштабу будуть працювати разом з іншими колегами, щоб кристалізувати, у які проєкти ми будемо вкладати разом з кожною країною,

зазначив політик.

Міністр також зазначив, що цього року Україна запропонувала міжнародним партнерам кілька варіантів співпраці, включаючи створення спільних підприємств і довгострокові контракти на 10 років. 

Ми завжди чуємо на зустрічах, що деякі країни сказали, що вони хочуть купувати українське виробництво ракет, дронів, іншої продукції для себе. Ми не виключаємо цих можливостей, але я хочу, щоб це було колективне рішення, тому в цьому плані ми підготуємо і подамо до керівництва для прийняття рішення,

додав Умєров.

Згідно з його словами, Україна запровадила заборону на експорт військової продукції після початку повномасштабної війни з Росією у 2022 році, щоб забезпечити власну армію необхідними ресурсами. 

Нещодавно стало відомо, як лідери ЄС відреагували на «План перемоги» Зеленського.

Вийти з мобільної версії