Україна розпочинає масштабну приватизацію державних підприємств для покриття бюджетного дефіциту

У спробі покращити фінансове становище країни та забезпечити потреби військових

12 Червня 2024
2 Mins Read
269 Views
Велика приватизація

У спробі покращити фінансове становище країни та забезпечити необхідні кошти для військових потреб, за інформацією “New Day“, Україна розпочинає масштабну приватизацію державних підприємств. З літа 2024 року на продаж будуть виставлені близько 20 великих державних компаній, серед яких такі значущі об’єкти, як готель “Україна” та великий торговий центр у Києві, а також кілька гірничодобувних і хімічних підприємств.

Мета приватизації

Основними цілями цього кроку є залучення коштів до державного бюджету та зміцнення економіки країни через залучення інвестицій. Уряд сподівається, що ці заходи допоможуть зробити економіку більш самодостатньою та стабільною в умовах війни, пише The New York Times. Прогнозується, що приватизація допоможе зібрати кошти для покриття бюджетного дефіциту, який цього року сягає 5 мільярдів доларів, необхідних для фінансування військових витрат.

Проблеми на шляху приватизації

Проте, цей процес стикається з численними викликами, зокрема через триваючий конфлікт. Багато громадян побоюються, що продаж державних активів може супроводжуватися корупційними схемами. Євген Баранов, керуючий директор київської інвестиційної компанії Dragon Capital, зазначив, що успіх приватизації залежатиме від здатності уряду забезпечити прозорість та надійні гарантії для інвесторів.

Реалії воєнного часу

Зважаючи на військовий конфлікт, уряд встановив скромну мету – продати активів щонайменше на 100 мільйонів доларів цього року. Очікується, що через ризики, пов’язані з війною, ці активи будуть продані за нижчими цінами, ніж до конфлікту. Проте, приватизація розглядається як необхідний крок для підтримки економіки. Як зазначив Михайло Лукашенко, партнер юридичної фірми Aequo, без швидкого продажу майно може бути зруйноване або окуповане.

Стан державних підприємств

На сьогодні держава володіє близько 3100 підприємствами, з яких менше половини функціонують, а лише 15% приносять прибуток. Минулого року п’ять найбільш збиткових компаній коштували державі понад 50 мільйонів доларів. Уряд планує зберегти контроль лише над 100 компаніями, а решту – приватизувати або ліквідувати. Голова Фонду державного майна України Віталій Коваль підкреслює, що багато державних підприємств є осередками корупції та незаконної діяльності, і їхня приватизація може стати кроком до очищення економіки.

Найбільші та найвідоміші активи

Одним із найзначніших активів, які планується продати, є Об’єднана гірничо-хімічна компанія (U.M.C.C.), один з найбільших у світі виробників титану. Попередні три аукціони з продажу цього активу були скасовані ще до війни. Четвертий аукціон запланований на осінь 2024 року, і уряд сподівається, що цього разу він пройде успішно.

Готель “Україна”, що накопичив борг у розмірі 1 мільйона доларів, також буде виставлений на продаж зі стартовою ціною в 25 мільйонів доларів. Цей крок спрямований на залучення додаткових коштів для фінансування армії та підтримки економіки.

Перспективи великої приватизації

Віталій Коваль зазначив, що Фонд державного майна планує розпочати процес великої приватизації у другому півріччі 2024 року. Під цей процес підпадатимуть активи вартістю від 250 мільйонів гривень. За рік з моменту відновлення приватизації у вересні 2022 року державний бюджет України отримав понад 3,8 мільйона гривень.

Таким чином, Україна робить важливий крок до покращення свого економічного стану шляхом продажу державних активів. Хоча цей процес не обійдеться без труднощів, уряд сподівається, що він сприятиме зміцненню економіки та допоможе у фінансуванні військових потреб країни.

Нагадаємо, що Україна здійснила перший продаж заводу, який належав російському олігарху

Exit mobile version