Будівництво в Україні відновлюється: у I кварталі активність зросла на 40%

Активність на будівельному ринку України зросла на 40% в порівнянні з минулим роком.

28 Червня 2024
One Min Read
142 Views
Будівництво в Україні відновлюється: у I кварталі активність зросла на 40%

Державна служба статистики повідомляє, що обсяги будівельних робіт у І кварталі 2024 року зросли на 40,3% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, пише сайт New Day.

Протягом січня обсяги будівництва збільшились на 18,1%, у лютому — на 20,7%, а березень показав найпотужніше зростання — 69,3%. Будівництво житлових будівель зросло на 25,1%, а нежитлових — на 34,4% у річному вимірі. Інфраструктурне будівництво продемонструвало вражаюче зростання на 48,2%, що майже в півтора рази більше, ніж у І кварталі минулого року.

Незважаючи на високі темпи зростання, обсяги будівельних робіт становлять лише 79% від довоєнного рівня. Найслабшим сегментом залишається житлове будівництво, яке досягло лише 48% довоєнного обсягу. Водночас інфраструктурне будівництво перевищило довоєнний рівень на 8%, завдяки великим потребам у відновленні енергомереж, шляхів сполучення та оборонних споруд.

У І кварталі 2024 року реальний ВВП України зріс на 6,5% у річному вимірі, перевищивши очікування і досягнувши майже 82% довоєнного обсягу. Промислове виробництво також продемонструвало зростання на 11,2%, зокрема у добувній промисловості — на 8,4%, у переробній — на 12,9%, та в енергетиці — на 9,9%.

У транспортній галузі вантажообіг зріс на 19,8%, а пасажирообіг — на 23,9% у річному вимірі. Ці показники свідчать про поступове відновлення економічної активності в країні.

Таким чином, позитивні тенденції у будівництві та інших секторах економіки свідчать про поступове відновлення України після кризи, викликаної війною та економічними труднощами.

Раніше у НБУ розповіли про вплив дефіциту електроенергії на економіку.

Exit mobile version