Інфляція і валютний ринок: у НБУ розповіли про вплив дефіциту електроенергії

Нестача електроенергії має обмежений вплив на інфляцію і валютний ринок.

14 Червня 2024
2 Mins Read
296 Views

Національний банк України повідомляє, що на даний момент нестача електроенергії має обмежений вплив на інфляцію і валютний ринок. Проте, в липні НБУ може переглянути свої прогнози через зростання дефіциту, пише New Day. Про це заявили голова НБУ Андрій Пишний та заступник голови Сергій Ніколайчук на брифінгу, відповідаючи на запитання кореспондента Forbes.

Вплив дефіциту електроенергії

Через атаки Росії на енергетичну інфраструктуру Україні доводиться покривати дефіцит, зокрема через імпорт електроенергії з Європи. Це вимагає додаткових валютних коштів, що, в свою чергу, може вплинути на економічну ситуацію в країні.

Ключові факти

На сьогодні ситуація близька до прогнозів НБУ. У квітні ситуація з енергетикою була кращою завдяки імпорту електроенергії та теплій погоді, у травні – гіршою за прогноз. У квітні Україна імпортувала 0,3 ГВт, у травні – 0,6 ГВт, що відповідно становило $20 млн і $35 млн. Голова НБУ Андрій Пишний наголосив, що вплив на валютний курс поки що незначний. У червні ситуація може ускладнитися через теплішу погоду та планові ремонти на АЕС.

Загалом, НБУ прогнозує витрати близько $800 млн на імпорт електроенергії у 2024 році. Однак через погіршення ситуації прогноз може бути змінено в липні, коли вийде оновлений макропрогноз Нацбанку.

Вплив на інфляцію

Найбільший вплив дефіцит електроенергії має на ціни за послуги. Проте цей вплив компенсується іншими факторами, зазначеними в релізі НБУ. У релізі від 13 червня щодо зниження облікової ставки до 13% йдеться про меншу, ніж очікувалось, інфляцію. Причиною цього стало здешевлення сирих продуктів харчування завдяки сприятливим погодним умовам, ефектам високих минулорічних врожаїв та переорієнтації окремих виробників на внутрішній ринок.

Контекст ситуації

В останні місяці Росія цілеспрямовано атакує об’єкти генерації в Україні. Вся теплова генерація країни або пошкоджена, або зруйнована внаслідок російських атак, повідомив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук. Понад 90% теплової генерації зараз не працює.

Загальні збитки енергетичного сектору України через повномасштабне вторгнення РФ складають $56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні становлять $50,5 млрд. Це оцінка аналітичної команди Київської школи економіки (KSE) на травень 2024 року.

Заходи уряду

10 травня Кабмін виділив 7,2 млрд грн на відновлення української енергосистеми. Також уряд готує програму пільгового кредитування на закупівлю генераторів з альтернативних джерел енергії для громадян і бізнесу. Ці заходи спрямовані на зменшення залежності від імпортної електроенергії та покращення енергетичної безпеки країни.

Exit mobile version