В Україні планують оподаткувати криптовалюту: що чекає на ринок після війни

Парламент готує законодавчі зміни для легалізації криптовалютного ринку.

29 Червня 2024
One Min Read
140 Views

Оподаткування криптовалюти та інших віртуальних активів розглядається на післявоєнний період, про це повідомляє NewDay.Kherson з посиланням на заяву народного депутата Ярослава Железняка. 

Оподаткування крипти й інших віртуальних активів розглядають на післявоєнний період. Драфт закону про легалізацію крипти НКЦПФР та НБУ мають намір розробити за допомогою МВФ і представити вже до кінця грудня,

зазначив нардеп.

Железняк додав, що на післявоєнний період планується також реформа оподаткування промислових викидів і перегляд оподаткування видобувних галузей.

Нагадаємо, що у вересні 2021 року Верховна Рада майже легалізувала ринок криптоактивів, ухваливши довгоочікуване рішення для галузі, в якій щороку обертаються десятки мільярдів доларів. Проте проголосований закон не набув чинності, оскільки парламенту ще потрібно визначити, як правильно оподатковувати операції з криптовалютою.

Оподаткування криптовалюти в Україні відкладено до закінчення війни.
Оподаткування криптовалюти в Україні відкладено до закінчення війни. Фото: t.me/yzheleznyak

На даний момент перед депутатами «лежать» два законопроєкти, які можуть остаточно легалізувати крипторинок. Окрім запровадження податків, закон має створити умови для виходу криптоінвесторів та учасників ринку з тіні. Хоча Україна входить до списку країн з найбільшими обсягами транзакцій з криптоактивами, цей ринок досі поза законом.

У листопаді 2023 року в парламенті зареєстрували довгоочікувані зміни до Податкового кодексу, необхідні для остаточної легалізації ринку криптоактивів. Проте є ризик, що зібрати ці податки не вдасться, якщо закон запровадить складну процедуру адміністрування, яка разом з недосконалою судовою і правоохоронною системами може відлякати потенційних інвесторів.

До речі, нещодавно Україна розпочала масштабну приватизацію державних підприємств для покриття бюджетного дефіциту.

Exit mobile version