Чи загрожує Україні дефолт вже цього року?

Україна продовжує переговори з кредиторами, на кону – 20 мільярдів доларів.

3 Липня 2024
2 хв читання
384 переглядів

Голова парламентського комітету з питань фінансів та податкової політики Данило Гетманцев прокоментував статтю видання The Economist про загрозу дефолту для України. За його словами, навіть якщо до 1 серпня влада не встигне домовитися з кредиторами про реструктуризацію боргу, повноцінного дефолту не буде, пише NewDay.

Гетманцев нагадав, що тривають переговори з комерційними кредиторами, власниками єврооблігацій на суму близько 20 млрд доларів, щодо реструктуризації боргу.

Всі розуміють, що війна продовжується. Україна 60% свого бюджету витрачає на сектор безпеки і оборони, і не зможе собі дозволити обслуговувати цю частину державного боргу. Бо якщо взяти тільки єврооблігації, то у найближчі 4 роки (2024-2027) ми маємо виплатити близько 13,5 млрд доларів відсотків і тіла кредиту з них, в тому числі у 2024 році — 4,5 млрд доларів,

коментує нардеп.

Гетманцев вважає, що угода буде досягнута, питання лише у тому, чи це буде повноцінна реструктуризація зі списанням основної частини боргу, чи продовження відстрочки за виплатами, яка діє останні два роки.

Україна готова домовлятися про реструктуризацію боргу, зберігаючи довіру кредиторів
Україна готова домовлятися про реструктуризацію боргу, зберігаючи довіру кредиторів. Фото: t.me/getmantsevdanil

Водночас він допускає, що сторони можуть не встигнути зафіксувати угоду до 1 серпня, що може бути відображено рейтинговими агентствами як технічний дефолт. Але, підкреслює Гетманцев, це принципово нічого не змінить — повноцінного дефолту не буде.

Ринки і так розуміють, що допоки триває війна і не має визначеності щодо її завершення, ми не зможемо обслуговувати борги за євро-облігаціями на звичайних умовах. Тобто хто що не говорив де-юре — ми не є і не будемо у стані дефолту, бо змогли договоритись із кредиторами і перенести виплати. І в цьому плані дуже важливо, щоб Україна і надалі діяла як передбачуваний боржник. Я не виключаю, що сторони через брак часу можуть фізично не встигнути зафіксувати угоду вчасно. В такому випадку це може бути певним чином відображено рейтинговими агентствами як технічний дефолт. Але знову ж таки — принципово нічого не змінюється. Ніякого повноцінного дефолту не буде, як його не було ці майже 2,5 роки повномасштабної війни,

підкреслив він.

Гетманцев наголосив, що у повноцінному дефолті ні кредитори, ні боржник не зацікавлені. Він вважає необхідним, щоб Україна і надалі діяла як передбачуваний боржник, домовляючись із кредиторами про відстрочку чи реструктуризацію, а не діяла волюнтаристськи, мотивуючи це війною.

Нещодавно стало відомо, що в Україні планують оподаткувати криптовалюту.

Вийти з мобільної версії