Кому в селах Херсонщини «на горіхи перепаде»
По селах Херсонщини роз’їжджають міняйли, котрі обмінюють у власників присадибних ділянок щойно дозрілий грецький горіх на цукор, консерви, крупи та соняшникову олію. Втім, ціну дають скромну: вона «стартує» лише від тридцяти гривень за кілограм свіжого горіха у шкаралупі. Селяни й такому доходу раді, хоча перекупи також у збитку не залишаться: варто горіх підсушити, і нагромадити партію хоча б у тонну, як його ціна підскакує вдвічі – до шестидесяти гривень. А чищений і якісний плід може коштувати й більше сотні.
При цьому посередники скуповують урожай переважно на експорт: адже світова потреба у грецькому горіху з року в рік перевищує обсяги вирощеного (за обсягами експорту цього товару Україна займає п’яте місце в світі і перше у Європі). Та й у нашій області його вирощують не в сільськогосподарських підприємствах чи на базі фермерських господарств, а саме «приватники». За даними Департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації, площі під горіхові сади в краї збільшуються, але повільно. Минулого року тут було їх всього 574 гектари, причому у плодоносному віці – тільки 496 (в цілому по країни 6,4 тисячі гектарів разом із новими насадженнями). Щоправда, восени 2018-го додалося п’ятнадцять гектарів, але перші горіхи на цих молодих деревцях дозріють лише за три-чотири роки…
Сергій ЯНОВСЬКИЙ.
Новини від Нового дня в Telegram. Підписуйтесь на наш канал