Мита бульба для херсонців стане «золотою»
Заява про наміри одразу трьох вітчизняних торговельних мереж у недалекій перспективі перейти на продаж тільки митої картоплі, що пролунала на нідерландсько-українському форумі з професійного картоплярства, дуже сподобалася простим споживачам і екологам. Але насторожила власників овочевих плантацій. Адже у «європейському підході» до торгівлі другим хлібом є як плюси, так і мінуси.
— Відмова від реалізації брудної картоплі та інших овочів однозначно принесе користь для екології. Якщо ту ж картоплю мити в полі, надто на суглинках і чорноземних ґрунтах, там залишатиметься від півтора до трьох відсотків поживних речовин. Тобто не буде знижуватися і їх родючість, — переконаний директор херсонської філії Інституту охорони грунті України, кандидат сільськогосподарських наук Михайло Мельник. – Вважаю, ініціативу власників торговельних мереж можна тільки привітати.
Натомість аграрії пропонують спершу обговорити «ціну питання». Причому як для виробника, так і для самого споживача вона може виявитися досить вартісною.
— У Європі продають тільки миті овочі, а Україна йде в Європу. Тож і в нас якомога більше товару з часом доведеться мити та фасувати. Відтак, у сільськогосподарського підприємства виникає потреба в закупівлі технологічного комплексу – прийомника для бункерування та сортування коренеплодів, транспортера, власне мийки й технологічної лінії для фасування готової продукції. Таке обладнання професійного рівня на ринку є, але коштує воно в межах трьохсот тисяч євро і більше. На господарства, які займаються картоплярством, обробляють переважно по двісті – п’ятсот гектарів, і власних доходів на таке дороге обладнання не назбирають. Однак брати кредит у банку з чималими відсотками – означає перекласти тягар додаткових фінансових витрат на споживачів. Адже повертати позику треба буде з виручки за реалізований урожай. А наші покупці теж не такі багаті,щоб викладати за кілограм митої бульби 22 гривні замість 11-13 гривень за кілограм немитої, — розмірковує директор фермерського господарства «Труд» у селі Кам’янка Каховському районі Херсонщини Андрій Петренко. – Так, у Європі картоплю миють, але там є гранти для підтримки виробника у реалізації екологічно важливих проектів. Якщо такі гранти будуть і в нас, українцям за якісний товар також не доведеться переплачувати.
Власне кажучи, придбання установки для миття овочів витрати аграріїв не обмежаться. Адже доведеться платити за насоси, електроенергію чи пальне, воду, системи для очищення стоків тощо. А головне, за умови миття картоплі близько третини її піде у відходи через порізи, інші механічні пошкодження, виявлення слідів «роботи» шкідників тощо, – раніше їх під шаром грязюки було не розгледіти. Тому городникам доведеться шукати можливостей для її переробки, аби не викидати на смітник. А це також витрати.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ.
Новини від Нового дня в Telegram. Підписуйтесь на наш канал