На кавун-фесті у Голій Пристані засвітилася столична телезірка
Шістнадцятий фестиваль «Український кавун – солодке диво» став особливим. У Голій Пристані сьогодні була помічена знаменита телеведуча Леся Никитюк. Журналістку, добре відому за проектом «Орел і решка», на Херсонщину занесло по роботі. Разом з командою операторів, режисера, продюсера, вона знімає нове тревел-телешоу під назвою «Le маршрутка» для Нового каналу. Як розповів виданню «Новий день» Голопристанський міський голова Олександр Бабич, попрацювати на кавуновому фестивалі було ініціативою якраз столичних телевізійників, які самі зателефонували організаторам. У Голій Пристані група Нового каналу знімає вже четвертий день, кажуть, журналістів зацікавив колорит невеличкого містечка. Коли можна буде побачити серію про Голу Пристань, поки не відомо, прем’єра телешоу «Le маршрутка» анонсована на осінь. На самому фестивалі Леся Никитюк була й за vip-гостю, організатори доручили їй нагороджувати переможців.
Якщо ж говорити в цілому про кавун-фест, він відбувався за добре знайомим сценарієм.
Зранку на центральній міській вулиці, яка простяглася паралельно набережній, вишикувалися автівки з кавунами і динями, сюди ж додайте намети з смаколиками – бекмесом, текілою і мохіто з кавуна. За даними організаторів, у фестивалі взяли участь близько п’ятдесяти фермерських господарств з кількох районів Херсонщини. Приємно відзначити, що кавунів цьогоріч вистачило на всіх. Смугасті на машинах залишалися навіть під кінець заходу. Думаю, що ціни тут ні до чого, як на мене, вони досить помірні – 2 гривні за кілограм, проти 4, які просять у Херсоні.
Цьогоріч любителям смугастого смаколика пощастило – врожай на польову ягоду відмінний. Аграрії кажуть, цьому посприяла погода: дощі були, коли треба, а потім лани залило щедре таврійське сонце, яке так любить кавун. Півтори тонни просто гігантських смугастих на фестивальний ярмарок привіз представник фермерського господарства із Нової Збур’ївки Микола Салінський.
Тримаючи в руках 23-кілограмову ягоду, чоловік дає характеристику своєму товару – нітратів не містить, це такий сорт, його кавуни можуть вимахати до 65 кг. Щоправда, серед покупців любителів велетнів небагато, попитом користуються в основному кавуни-середнячки, так і дешевше, і нести зручніше.
Ну а з боку зеленої зони на набережній доноситься запах димку. Ні, це не шашлик смажать підприємливі голопристанці! На багатті у здоровенному казані вариться кавуновий мед.
Як народжується знаменитий смаколик, гостям вирішили показати представники «Зелених хуторів Таврії». Для цієї страви береться тільки м’якоть кавуна, бо ж є ще й бекмес – варення з кавунових шкоринок.
З червоної частини ягоди вичавлюються кісточки, ну а вже сік потім вариться. Спочатку виходить сироп, який з часом загусає, при чому без жодної ложки цукру! Сам процес довгий, готується кавуновий мед до 20 (!) годин. Але смак часу і зусиль вартий. Поряд пропонують спробувати вже готову солодку страву, дегустатори сиплють компліментами.
Апогей кавунового фесту – оголошення результатів конкурсу на найбільший смугастий. Дивно, але цього року одразу у декількох головних номінаціях переміг один і той же учасник. Рекордну ягоду, вагою 31,8 кг, виростили у фермерському господарстві «Фаворит» (м. Гола Пристань). Його ж керівництво отримало дипломи і призи за друге (27,8 кг) і третє місце (27,4 кг) у конкурсі.
-Секрет перемоги простий – слід обирати для конкурсу кавун спеціального сорту, який генетично схильний рости до великих розмірів, а ще – треба любити свою роботу, — зізнався фермер.
Марина САВЧЕНКО.
Фото автора
Новини від Нового дня в Telegram. Підписуйтесь на наш канал