Скільки разів можуть штрафувати за неоновлення даних і за яких умов забирають право на кермо

Які є ризики та можливі санкції за порушення мобілізаційного законодавства.

5 Серпня 2024
2 хв читання
357 переглядів
Від 17 до 25 тис. грн - розмір штрафів за мобілізаційні порушення.

Порушення мобілізаційного законодавства може призвести до накладення штрафів за різні види порушень. Зокрема, штрафи можуть накладати за неоновлення персональних даних, за неперебування на військовому обліку та за неявку за повісткою, повідомляє NewDay.

Адвокати Марина Бекало і Андрій Межирицький пояснили, що за неоновлення даних особи може бути накладено перший штраф. Якщо особа отримала повістку з вимогою оновити дані й не з’явилася до ТЦК, це може стати підставою для другого штрафу.

Ті, хто не оновив свої персональні дані у встановлені терміни – їх дії будуть вважатись порушенням і це може бути перший штраф. Також очікується, що будуть надсилатися повістки з позначкою «для оновлення персональних даних». Якщо буде мати місце неявка за повісткою, то це буде вже другий штраф. Скоріш за все, це буде штраф як за неявку за повісткою. Якщо ж військовозобов’язаний не оновив свої дані і не оновлює далі – це буде вважатись одним правопорушенням. Тобто кожного місяця не будуть накладати штрафи через те, що громадянин не оновив свої дані. Кожна повістка і кожне нез’явлення – це вже буде новим правопорушенням. Можуть накладатись окремі адміністративні штрафи. Насправді дуже багато тих, хто знявся з військового обліку і не став, змінив місце проживання, хто переїхав з тимчасово окупованих територій і навіть не зареєструвався як ВПО. Те, що людина не стала вчасно на військовий облік – це одне правопорушення,

коментує Марина Бекало.

Штрафи можуть бути накладені окремо за кожне порушення, включаючи неявку за повісткою. Якщо сума штрафів перевищить 160 тис. грн, можуть застосовуватися крайні заходи, такі як блокування банківських рахунків або арешт транспортного засобу. Арешт житла можливий лише у виняткових випадках.

Щодо можливості позбавлення права керування транспортом, то це питання вирішується судом за поданням ТЦК після неявки особи до ТЦК. Адвокат Андрій Межирицький уточнює, що штраф за неоновлення даних може досягати 25 500 грн, але процедура обмеження права керування транспортом поки не запроваджена.

Штрафи не накладаються щомісяця, а лише за конкретні правопорушення, що виявлені під час перевірок.

Нещодавно ми назвали популярні помилки, що вбивають двигун вашого автомобіля.

Вийти з мобільної версії