16-річних вноситимуть до реєстру призовників, а з 17 братимуть на військовий облік без ВЛК: Кабмін ухвалив нові зміни

Оновлені правила військового обліку для українців.

16 Серпня 2024
1 хв читання
308 переглядів
Нова постанова Кабміну про військовий облік для молодих українців від 17 років без проходження ВЛК.

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, яка вводить експериментальні зміни в систему військового обліку. Згідно з новими правилами, українців віком від 17 до 25 років ставитимуть на військовий облік без обов’язкового проходження військово-лікарської комісії (ВЛК). Ці зміни стосуються як громадян, які проживають в Україні, так і тих, хто перебуває за кордоном, повідомляє NewDay.

Про це повідомили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Відповідно до постанови, нововведення також передбачає, що чоловіків віком від 16 до 25 років, які звертаються за оформленням паспорта в Україні, вноситимуть до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів (ЄДРПВР) без проходження ВЛК. Це правило буде застосовуватися й до тих, хто перебуває за кордоном і звертається за оформленням паспорта.

Окрім цього, постановою передбачено перевірку документів українських громадян, які знаходяться за кордоном. Чоловіки віком від 18 до 60 років, які звертаються за оформленням українського або закордонного паспорта, повинні будуть підтвердити достовірність своїх військово-облікових документів через електронну систему «Трембіта».

Уряд також планує сформувати список чоловіків віком від 16 до 60 років, які підлягають військовому обліку, щоб забезпечити їх внесення до ЄДРПВР. Проєкт постанови розробляли спільно Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій, Міністерство оборони, Державна міграційна служба, Міністерство внутрішніх справ та Генеральний штаб Збройних Сил України. 

Нещодавно ми розповіли, у яких випадках заброньованого громадянина можуть мобілізувати.

Вийти з мобільної версії