Що буде, якщо вчасно не сплатити штраф від ТЦК

Штраф за порушення військового обліку зросте до 34 тисяч гривень при затримці сплати.

12 Вересня 2024
1 хв читання
166 переглядів
Штрафи за порушення правил військового обліку тепер можуть бути набагато більшими.

За словами адвоката Романа Кичка, у випадку несвоєчасної сплати штрафу від територіального центру комплектування (ТЦК), сума штрафу може подвоїтися, пише NewDay.

Згідно з новими правилами, штраф за порушення військового обліку складає 17 тисяч гривень. Якщо цей штраф не буде сплачено протягом 15 днів, ТЦК має право передати матеріали про адміністративне стягнення до виконавчої служби для примусового стягнення. Це призведе до того, що розмір штрафу буде збільшений до 34 тисяч гривень.

Адвокат Роман Кичко пояснив у інтерв’ю «Українському радіо», що процес накладення штрафів за порушення мобілізаційного законодавства дещо нагадує судову процедуру. Однак ці штрафи можуть накладатися лише керівником ТЦК безпосередньо у приміщенні військкомату.

Там є нова частина, яка передбачає: якщо порушення вчинене в умовах особливого періоду, тобто воєнного стану, то штраф становить 17 тисяч і вище для фізичної особи. Але це не завжди може бути 17 тисяч, якщо людина його не сплачує. Наприклад, штраф наклали, людина про нього не знала і не сплачує протягом 15 днів, тоді ТЦК передає ці матеріали про адміністративне стягнення до виконавчої служби, тобто до примусового стягнення штрафу, до того ж штраф подвоюється. Тобто 17 треба помножити на два, якщо людина не сплатила штраф упродовж 15 днів,

розповів Кичко.

Раніше розмір штрафу за подібні порушення становив 1500 гривень, але тепер, відповідно до нових законів, він зріс до 17 тисяч гривень. Кичко підкреслив, що якщо особа не сплачує штраф протягом встановленого терміну, ТЦК передає справу до виконавчої служби, і штраф автоматично подвоюється. 

Нагадаємо, що податкова посилює контроль за доходами українців на платформі OnlyFans.

Вийти з мобільної версії