Масляна — це не лише час проводів зими, а й нагода насолодитися традиційними стравами, пише NewDay. Головною з них, безсумнівно, є млинці, які символізують сонце та тепло. Цьогоріч Масляна триватиме з понеділка, 24 лютого, до неділі, 2 березня 2025 року. Пропонуємо вам добірку найсмачніших рецептів млинців, які чудово доповнять святковий стіл.
Млинці на дріжджах
Інгредієнти:
- 400 г пшеничного борошна
- 2-3 склянки молока
- 2 яйця
- 2 ст. л. вершкового масла
- 20 г дріжджів
- 1 ч. л. цукру
- дрібка солі
Приготування:
- Трішки підігрійте молоко та розведіть у ньому дріжджі, додайте цукор, сіль, яйця та вершкове масло. Добре перемішайте.
- Додайте борошно і знову ретельно перемішайте, щоб уникнути грудочок. Тісто має бути рідким та однорідним.
- Залиште тісто підходити на 30-40 хвилин.
- Після цього додайте залишок молока, трохи підігрійте.
- Випікайте тонкі млинці на сковороді протягом 1,5 години, поки вони не набудуть золотистого кольору.
Млинці на кефірі
Інгредієнти:
- 2 склянки борошна
- 2 ст. л. цукру
- 1,5 ч. л. солі
- 2 яйця
- 350-400 мл кефіру
Приготування:
- Перемішайте борошно з цукром і сіллю. Введіть збиті яйця, поступово додавайте кефір і перемішуйте, поки не зникнуть грудочки.
- Якщо тісто вийшло густим, розведіть його ще кефіром або теплою кип’яченою водою до рідкої консистенції.
- Випікайте млинці на сильному вогні до появи золотистої скоринки.
Тонкі млинці
Інгредієнти:
- 600 г пшеничного борошна
- 5 курячих яєць
- 1 л молока
- 1 ст. л. цукру
- 1 ч. л. солі
- 50 мл рафінованої соняшникової олії
Приготування:
- Збийте яйця в глибокій мисці. Влийте половину молока та добре перемішайте.
- Додайте цукор і сіль, стежте, щоб кристали повністю розчинилися.
- Поступово додавайте борошно, постійно перемішуючи, щоб не утворювалися грудочки.
- Долийте решту молока та перемішайте до консистенції рідкої сметани.
- Додайте олію та ще раз перемішайте. Випікайте млинці з обох боків до легкої золотистості.
Поради для ідеальних млинців:
- Температура інгредієнтів: використовуйте продукти кімнатної температури для кращого змішування.
- Сковорода: вибирайте товстодонні сковороди або спеціальні млинцеві.
- Жарка: перший млинець часто йде на пробу, тому не турбуйтеся, якщо він не вдасться ідеальним.
- Змащування: для смаження можна використовувати шматочок сала або олію, щоб млинці не прилипали.
Нагадуємо, раніше ми писали про те, чому регулярне споживання йогурту може бути корисним для кишечника