Бунтівники вчиняють насильницькі напади в кількох британських містах

Британія охоплена насильницькими протестами ультраправих.

7 Серпня 2024
2 хв читання
235 переглядів

Сполучене Королівство стикається з найгіршими заворушеннями за останні десять років через насильницькі акції ультраправих протестувальників проти іммігрантів, пише New Day. Протести розпочалися після дезінформаційної кампанії, що поширилася в соціальних мережах, яка звинуватила іммігрантів у нападі з ножем, унаслідок якого загинули три дівчинки в Саутпорті, північна Англія.

 Фото: Оуен Хамфріс

Протестувальники проти міграції намагалися увійти в готель Holiday Inn Express, де проживають шукачі притулку, 4 серпня 2024 року в Ротерхемі, Велика Британія. Учора в Ліверпулі та Манчестері ультраправі агітатори влаштували масові заворушення та грабували магазини. Поліція зазнала нападу та поранень, а також десятки арештованих.

Зіткнення поліції з правими протестувальниками сталися на Пікаділлі Гарденс 3 серпня 2024 року в Манчестері. Неправдива інформація, яка поширилася в соціальних мережах після вбивства трьох дівчат у Саутпорті на початку цього тижня, спричинила акти насильства з боку прихильників ультраправих по всій Англії. Поліція повідомила про значну кількість поранених серед своїх працівників, а також десятки арештів.

Бунтівники атакували готелі, в яких проживають іммігранти та шукачі притулку, зокрема у Ротерхемі та Тамворті. Протестувальники підпалювали будівлі та кидали снаряди у вікна, спричиняючи паніку серед мешканців готелів. У Ротерхемі бунтівники використовували вогнегасники та дерев’яні дошки для атак на поліцію.

Приводом до насильства стало ножове поранення трьох дітей у Саутпорті, північно-західна Англія. Ультраправі використали цей випадок для поширення дезінформації, зокрема неправдивих тверджень про національність нападника, що спричинило хвилю протестів та антимігрантських акцій по всій країні.

Прем’єр-міністр Великої Британії Кейр Стармер намагався заспокоїти громадськість, заявивши, що з винуватцями заворушень будуть розбиратися «протягом тижня». Королівська прокуратура Великої Британії вже висунула звинувачення близько 100 особам. В уряді також зазначили, що поліція буде використовувати технології розпізнавання облич для ідентифікації винних у заворушеннях.

Критика соціальних мереж посилилася через їх роль у поширенні дезінформації та координації заворушень. Платформа X (раніше Twitter) опинилася в центрі скандалу через повернення ультраправих активістів, які використовували її для мобілізації своїх прихильників.

Поліція мобілізувала близько 6000 спеціалізованих офіцерів для стримування можливих нових заворушень. Ситуація залишається напруженою, і громадськість з тривогою чекає подальшого розвитку подій. Стармер та його уряд зіткнулися з першою серйозною кризою, яка вимагає негайного та ефективного реагування.

Вас також можуть зацікавити кого Камала Гарріс представила кандидатом в віце-президенти.

Вийти з мобільної версії