Обвал на світових біржах: люди втратили понад 100 мільярдів доларів за день

Фондові ринки у кризовому стані.

7 Серпня 2024
2 хв читання
294 переглядів
Найбагатші люди планети втратили понад $100 мільярдів за один день.

5 серпня фондові ринки по всьому світу пережили драматичний обвал через посилення побоювань рецесії в США. Внаслідок зниження цін на американські акції, 500 найбагатших людей планети втратили 2,1% від загального капіталу, що складає понад $100 мільярдів, повідомляє NewDay.

Американські ринки відкрилися з серйозними втратами — промисловий індекс Dow Jones Industrial Average впав на 864 пункти, або 2,2%, Nasdaq composite знизився на 2,8%, а S&P 500 зазнав падіння на 3%, що стало найгіршим показником за майже два роки. Технологічні гіганти також понесли значні втрати. Акції Nvidia знизилися на 14%, а Apple — на 8%. Зокрема, ринкова вартість Nvidia скоротилася на близько $358 мільярдів, а Apple втратила $277 мільярдів.

В Європейські ринки також не стали винятком. Індекс акцій STOXX 600 знизився на 2,1%, а акції технологічних і напівпровідникових компаній показали найбільше падіння серед секторних індексів. Наприклад, акції ASM International впали на 12%, а ASML, BE Semiconductor і STMicroelectronic зазнали втрат близько 5%.

Азійські ринки також зазнали суттєвих потрясінь. Токійська біржа Nikkei 225 обвалилася на 12,4%, що стало найбільшим падінням з часів “чорного понеділка” 1987 року. Тайванська біржа Taiex впала на 8,4%, а фондовий ринок Південної Кореї завершив день падінням на 8,8%, що є найбільшим з 2008 року. Стамбульська біржа оголосила про припинення торгів після падіння основного індексу на 6,7%.

Основними причинами обвалу стали глобальний розпродаж акцій, який розпочався 2 серпня, рішення Банку Японії підвищити ключову процентну ставку, а також побоювання рецесії в США і загострення конфлікту на Близькому Сході. Останній звіт Міністерства праці США про рівень зайнятості показав зростання безробіття до 4,3% і меншу, ніж очікувалося, кількість нових робочих місць.

Аналітики Goldman Sachs оцінюють ймовірність рецесії в США протягом року у 25%, тоді як JPMorgan надає їй 50%. Внаслідок напруженості у відносинах США і Китаю 21 людина зі списку Bloomberg Billionaires Index втратила понад $1 мільярда.

Засновник Amazon.com Inc., Джефф Безос, зазнав найбільших втрат — $3,4 мільярда, проте з капіталом у $110 мільярдів залишається найбагатшою людиною планети.

Нещодавно ми розповіли про серпневі виплати українцям і пояснили, хто отримає до 3000 грн.

Вийти з мобільної версії