Угорщина дозволяє міграцію з Росії та Білорусі викликаючи тривогу в ЄС

Орбан розширює імміграційну програму.

21 Серпня 2024
2 хв читання
229 переглядів
Фото: Слово і діло

Будапешт спростив правила видачі так званої «національної карти», що тепер доступна не лише громадянам України та Сербії, а й Росії та Білорусі, пише New Day. Це рішення викликало значне невдоволення в Європейському Союзі через побоювання, що під виглядом гастарбайтерів до ЄС можуть проникнути шпигуни та диверсанти.

Програма «національної карти» була запущена на початку 2024 року для залучення робочої сили з України та Сербії. Однак, 8 липня уряд Віктора Орбана розширив перелік країн, громадяни яких можуть претендувати на цей дозвіл на проживання, включивши до нього Боснію і Герцеговину, Північну Македонію, Чорногорію, Молдову, Росію та Білорусь. Це рішення було прийнято після візиту Орбана до Москви 5 липня, де він зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним.

Європейські політики гостро відреагували на ці зміни. «Він підриває європейську міграційну систему і водночас робить себе слугою Кремля», — заявив депутат Європарламенту від Німеччини Сергій Лагодинський в інтерв’ю NRD. Він також застеріг від клеймування всіх російських громадян як «підводних човнів режиму», але наголосив, що в умовах гібридних атак Росії на ЄС це рішення є ризикованим.

Зі свого боку, угорський уряд відкидає всі звинувачення. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що громадяни Росії та Білорусі можуть в’їжджати до Угорщини лише за візою, а це означає, що їх все одно перевіряють.

Однак у самій Угорщині теж виникли питання щодо доцільності такого кроку. Викладач Будапештського університету ім. Корвіна Андраш Рац зазначив, що незрозуміло, чому до списку країн була додана Білорусь, а також чому дозволяється в’їзд невизначеної кількості росіян на угорський ринок праці.

Розширення угорської програми імміграції викликало стурбованість у Європейській комісії. Комісар ЄС із внутрішніх справ Ілва Йогансон заявила у соцмережі Х, що Європа має бути пильною щодо можливих загроз. «Росія є загрозою безпеці. Нам потрібно більше, а не менше пильності. Надання потенційним російським шпигунам і диверсантам легкого доступу до ЄС підірвало б безпеку всіх нас», — підкреслила Йогансон.

На тлі цього Європейська комісія надіслала угорському уряду запит на роз’яснення своїх дій та попередила про можливі наслідки, якщо виявляться ризики у цій схемі.

Як раніше інформували наші джерела, що Україна може вступити до НАТО навіть з окупованими територіями.

Вийти з мобільної версії