Україна може вступити до НАТО навіть з окупованими територіями

Чехія порівнює ситуацію з Україною з приєднанням Західної Німеччини до НАТО у 1955 році.

20 Серпня 2024
2 хв читання
178 переглядів
Повне відновлення контролю над територією не є обов'язковою умовою для вступу України в НАТО, зазначив чеський президент.

19 серпня президент Чехії Петр Павел висловив думку, що Україна може стати членом НАТО навіть у випадку, якщо Росія продовжить окупацію частини української території. В інтерв’ю чеському виданню Novinky a Právo Павел, колишній військовий і генерал НАТО, зазначив, що повне відновлення контролю над усією територією України не є обов’язковою умовою для вступу в альянс, повідомляє NewDay.

Він вважає, що в найближчі роки може бути укладена мирна угода з Росією, яка фактично може призвести до тривалої окупації частини території України. Проте західні країни продовжать вважати ці території тимчасово окупованими, не визнаючи офіційних змін кордонів.

Я думаю, що це не є необхідною передумовою — повне відновлення контролю над усією територією. Якщо будуть якісь мирні переговори, ми, швидше за все, ще довго будемо говорити про окупацію Росією частини території України, і з погляду демократичних країн, які зобов’язані поважати міжнародне право і Статут ООН, має статися так, що ми поважаємо домовленості між сторонами, що воюють, але ми не погодимося на зміну міжнародних кордонів на основі агресії,

коментує президент Чехії.

Павел навів приклад Західної Німеччини, яка приєдналася до НАТО в 1955 році, незважаючи на те, що частина її території була під контролем Радянського Союзу.

Водночас українські лідери наразі не демонструють готовності до такого сценарію і продовжують дотримуватися позиції про відновлення територіальної цілісності в межах кордонів 1991 року. Росія наразі контролює близько 20% території України.

Раніше Міністерство оборони Чехії повідомило про плани закупівлі сотень тисяч артилерійських снарядів для України коштом заморожених російських активів. Міністерка оборони Яна Чернохова заявила, що завдяки цим грошам Чехія зможе постачати в Україну кілька сотень тисяч снарядів великого калібру, які будуть доставлені «найближчими місяцями».

Якщо буде демаркація, навіть адмінкордон, то ми можемо взяти цей адмінкордон як тимчасовий і прийняти Україну в НАТО в межах території, яку вона контролюватиме на той час… Тому я думаю, що є рішення, як технічне, так і юридичне, щоб дозволити Україні приєднатися до НАТО, не втягуючи НАТО в конфлікт з Російською Федерацією,

додав він.

Чехія, як лідер ініціативи з закупівлі боєприпасів для України, вже надала першу партію з 50 000-100 000 снарядів у червні цього року. Загалом Чехія зібрала від західних партнерів України 1,7 мільярда євро для закупівлі півмільйона снарядів. Європейський Союз також погодився використовувати 1,4 мільярда євро прибутків від заморожених російських активів на підтримку України. Також стало відомо, скільки мільйонів доларів Україна отримує і витрачає щодня на військові та фінансові потреби.

Зокрема, на саміті Групи семи в червні 2024 року було ухвалено рішення надати Україні позику в 50 мільярдів доларів, що буде забезпечено відсотковими надходженнями від заморожених російських активів. Наразі тривають роботи над юридичним механізмом реалізації цієї позики.

Нагадаємо, що Британія намагається допомогти Україні отримати дозвіл у США на використання ракет Storm Shadow на території РФ.

Вийти з мобільної версії