Саудівська Аравія не визнає Ізраїль без Палестинської держави

Палестинська проблема залишається ключовим питанням у відносинах арабських країн з Ізраїлем.

18 Вересня 2024
1 хв читання
101 переглядів
Саудівська Аравія не визнає Ізраїль без Палестинської держави, заявив кронпринц

Королівство Саудівська Аравія не має наміру визнавати Ізраїль, поки не буде створена незалежна Палестинська держава зі столицею у Східному Єрусалимі. Про це заявив кронпринц Саудівської Аравії Мухаммед бін Сальман, передає NewDay з посиланням на агентство Reuters.

Варто зазначити, що після початку війни між Ізраїлем та ХАМАС Саудівська Аравія призупинила реалізацію планів щодо нормалізації відносин з Ізраїлем, які підтримувалися США. Лише за два тижні до початку конфлікту кронпринц висловлював оптимізм щодо прогресу у переговорах, але відтоді відносини між державами значно погіршилися.

Королівство не припинить невтомно працювати над створенням незалежної Палестинської держави зі столицею у Східному Єрусалимі. Ми підтверджуємо, що Королівство не встановлюватиме дипломатичних відносин з Ізраїлем без цього,

заявив кронпринц.

Принц також засудив «злочини ізраїльської окупації» проти палестинців. Його коментарі підкреслюють давню позицію арабських країн, які ще у 2002 році пропонували визнати Ізраїль в обмін на створення Палестинської держави на окупованих територіях.

Раніше в цьому році в ЗМІ з’являлися повідомлення про можливу історичну угоду між Ізраїлем та Саудівською Аравією щодо нормалізації відносин, яка могла б відбутися за посередництва США. Однак основною перешкодою залишалася необхідність обговорення питання про створення Палестинської держави.

Досі більшість арабських країн не визнають Ізраїль, за винятком Йорданії та Єгипту, які зробили це у 1979 та 1994 роках відповідно. У 2020 році Бахрейн і Об’єднані Арабські Емірати уклали угоди про нормалізацію відносин з Ізраїлем за активної підтримки адміністрації тодішнього президента США Дональда Трампа.

Нагадаємо, що Шольц забороняє Україні бити вглиб Росії, попри рішення інших країн.

Вийти з мобільної версії