У Європі припинення транзиту російського газу майже не відчутне

Європа готова до зими без російського газу.

19 Вересня 2024
1 хв читання
81 переглядів
Країни Європи нарощують імпорт з Норвегії та США, щоб компенсувати дефіцит.

Європейські країни успішно адаптувалися до ситуації з транзитом російського газу, який фактично припинився. Як повідомляє Bloomberg, головний виконавчий директор компанії Uniper SE Майкл Льюїс заявив, що Європа має всі можливості для стабільного постачання газу цієї зими, незважаючи на закінчення угоди про транзит між Україною і Росією, пише NewDay.

Льюїс зазначив, що хоча країни, такі як Австрія і Словаччина, все ще залежать від постачання зі Сходу, зміни на європейському ринку газу є незначними. Європа вже створила запаси газу перед початком опалювального сезону і продовжує отримувати стабільні поставки з Норвегії, а також нарощує імпорт скрапленого природного газу зі США, що компенсує зменшені обсяги з Росії.

Певний обсяг газу піде з ринку, але він відомий ринку і закладений в ціні. Наша позиція досить сильна, щоб увійти в зиму. Ми повинні побачити завершення війни, перш ніж відбудуться будь-які розумні дискусії, кінець війни і реальне відновлення відносин між ЄС і Росією,

прокоментував Майкл Льюїс.

Льюїс також відзначив, що Uniper не планує купувати російський газ, поки не буде завершено війну. Нагадаємо, що після початку російського вторгнення в Україну Uniper, раніше важливий клієнт «Газпрому», змушений був шукати альтернативні джерела постачання газу, що вимагало значних фінансових витрат. У червні міжнародний арбітраж присудив компанії понад 13 мільярдів євро компенсації за недопоставки російського газу з середини 2022 року.

Нещодавно Норвегія зафіксувала підвищений рівень радіації на кордоні з РФ.

Вийти з мобільної версії