Китай озвучив три принципи щодо врегулювання війни в Україні

Пекін виступає проти ескалації бойових дій і економічного тиску.

25 Вересня 2024
2 хв читання
92 переглядів
Китай закликає до мирного врегулювання війни в Україні.

Китай продовжує наполягати на мирному врегулюванні війни в Україні, закликаючи до негайного припинення бойових дій та ведення переговорів. Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї виступив з цією заявою на засіданні Ради безпеки ООН, підкресливши важливість утримання від санкцій і економічного тиску, пише NewDay.

За словами Ван Ї, існує три ключові принципи, яких слід дотримуватись для досягнення миру. По-перше, він наголосив на необхідності запобігти розширенню бойових дій, оскільки ескалація конфлікту може ускладнити переговорний процес. По-друге, усі сторони мають сісти за стіл перемовин для реального діалогу. І нарешті, важливо стримувати негативний вплив війни на світову економіку, щоб уникнути кризових ситуацій у глобальних ринках.

Усі сторони мають визначити пріоритетом мир і людей та повинні по-справжньому бути прихильними просуванню мирних переговорів. Чим більше зброї спрямовують до зони бойових дій, тим складніше досягти припинення вогню. Така реальність, з якою ми повинні рахуватися. Усі країни мають відмовитися від менталітету Холодної війни… Цілі й принципи Статуту ООН повинні виконуватися. Законне занепокоєння у зв’язку з безпекою всіх країн має сприйматися серйозно, а також важливо підтримати всі ініціативи, спрямовані на врегулювання цієї кризи,

заявив політик.

Ван Ї також зазначив, що об’єкти критичної інфраструктури, зокрема атомні електростанції, не повинні ставати мішенями. Китайський міністр закликав міжнародну спільноту до збільшення співпраці у сферах енергетики, фінансів і продовольчої безпеки.

Нагадаємо, що 23 травня Китай і Бразилія уклали угоду про політичні переговори для мирного врегулювання війни. Проте президент України Володимир Зеленський критично оцінив цей «мирний план» назвавши його деструктивним і узгодженим із Кремлем. Китай стверджує, що не є частиною конфлікту, а прагне сприяти мирним переговорам через «човникову дипломатію».

Нещодавно Байден зробив гучну заяву щодо України на своєму останньому виступі в ООН, як президента.

Вийти з мобільної версії