Токсичні «вічні хімікати» знайшли в питній воді по всьому світу

Бутильована вода з різних країн демонструє високі рівні забруднення ПФАС.

21 Жовтня 2024
1 хв читання
89 переглядів
Токсичні хімікати виявлено у питній воді по всьому світу, - дослідження Університету Бірмінгема

Дослідники з Університету Бірмінгема виявили небезпечні перфторалкільні речовини (ПФАС) у питній воді, протестувавши 112 зразків бутильованої та водопровідної води з 15 країн Азії, Європи, Північної Америки і Океанії. Ці токсичні «вічні хімікати» не розкладаються в природі й можуть негативно впливати на здоров’я людини, зокрема послаблюючи імунітет та підвищуючи ризик розвитку раку, пише NewDay.

Дослідження, опубліковане в журналі ACS ES&T Water, показало, що перфтороктанова кислота (PFOA) і перфтороктановий сульфонат (PFOS) були виявлені в понад 99% зразків бутильованої води. В особливості виявлені токсини мали значно вищі концентрації у водопровідній воді з Шеньчженя, Китай, у порівнянні з Бірмінгемом, Великобританія.

Професор Стюарт Харрад, один з авторів дослідження, зазначив, що прості методи очищення, такі як кип’ятіння води або використання фільтрувальних глечиків, можуть знизити вміст ПФАС на 50-90%. 

Дослідники закликали до підвищення обізнаності про ризики, пов’язані з ПФАС, та до впровадження більш жорстких норм контролю за якістю води. Водночас науковці наголошують, що результати їх праці вказують на необхідність подальших досліджень для глибшого розуміння впливу цих хімікатів на здоров’я людини і навколишнє середовище.

Нагадаємо, нещодавно смертельна Марбурзька лихоманка була виявлена у Німеччині.

Вийти з мобільної версії