В Україні вперше зареєстровано авторське право на твори з ілюстраціями штучного інтелекту

Як Україна адаптує законодавство до творчих можливостей ШІ.

21 Вересня 2024
1 хв читання
103 переглядів
В Україні зареєстровано авторське право на твори з роботами штучного інтелекту.

В Україні зафіксовано новий етап у сфері інтелектуальної власності. Сьогодні вперше було видано свідоцтва про авторське право на твори, в які включені зображення, створені за допомогою штучного інтелекту, пише NewDay. Цю важливу новину повідомила пресслужба Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій.

Серед перших зареєстрованих творів — збірка «Великодні листівки», упорядником якої є Маргарита Бойко. Ця збірка містить зображення, згенеровані комп’ютерною програмою, що відзначає новий підхід до використання генеративного штучного інтелекту в креативній індустрії.

Сьогодні використання генеративного штучного інтелекту розглядається як новий допоміжний засіб для розвитку креативної індустрії, а не лише як загроза для авторів і цієї індустрії,

прокоментувала заступниця директора ІР office Любов Майданик. 

Водночас вона підкреслила, що чинне законодавство України надає авторсько-правову охорону лише для зображень, створених людиною.

Якщо зображення утворені лише за допомогою платформ генеративного штучного інтелекту, то авторське право не виникає. Водночас Закон України «Про авторське право і суміжні права» дає можливість визначити права sui generis на такі зображення». Нині генеративний штучний інтелект стає помічником при створенні ілюстрацій для різного роду творів. При цьому авторсько-правова охорона поширюється лише на ту частину, яка створена людиною,

підкреслила Майданик.

Окрім того, ІР office також зареєстрував авторські права на дитячу книгу «Зачарована пригода Руфуcа» Анни Хорольської та збірку віршів «Вірші незакінченої війни» Андрія Сітнікова, які проілюстровані зображеннями, створеними ШІ.

Нагадаємо, що в Україні також запускають «єДозвіл» для підприємців.

Вийти з мобільної версії